Megjelent: 10 éve

Munka vagy tanulás? - felmérik a középiskolások terveit

A tavalyihoz hasonlóan az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. - Országos Felsőoktatási Információs Központ idén is feltérképezi, hogy az érettségizők milyen jövőképet vázolnak fel maguknak: továbbtanulnak vagy inkább a munka világát választják.

Az Educatio Nonprofit Kft. - Országos Felsőoktatási Információs Központ kutatási programja részeként idén immár második éve végzi a Jelentkezési Tendenciák Kutatás elnevezésű, országos kérdőíves vizsgálatot a hazai középiskolások körében. Többek között arra kérdeznek rá a Felsőoktatási Műhelyben dolgozó szakemberek, hogy mi motiválja az érettségizőket a felsőoktatásba való jelentkezéskor, milyen tényezők befolyásolják őket a továbbtanulásban, valamint milyen érettségi utáni elhelyezkedési stratégiát követnek majd és milyen terveik vannak a jövőre nézve.

Nemcsak a diákok elképzelését szondázzák majd, hanem az igazgatók és a végzős osztályok tanárainak véleményét is górcső alá veszik. A kutatásban való részvételre felhívó levelet a mintában szereplő középiskolák mindegyike megkapta, néhány héten belül elkezdődik a felmérés az ország több mint hatvan intézményében. A kérdőíves kutatás feldolgozása anonim.

A tavalyi felmérésben két és félezer középiskolás véleményét gyűjtötték össze, az online vizsgálatban pedig több mint harmincegyezer felsőoktatásba jelentkező fiatal válaszolt a kérdésekre.

A múlt évben készített kutatásból az derült ki, hogy sikertelen felvételi esetén tíz középiskolásból kilenc a következő évben újra megpróbálja a bejutást valamely egyetemre vagy főiskolára. A maturálók között kevesen voltak, akik úgy nyilatkoztak, hogy egy esetleges kudarc esetén letesznek a felsőoktatásról. Minden negyedik diák mondta azt, hogy munkába áll, ha nem kerül be az általa megcélzott szakok valamelyikére. A kutatás talán legérdekesebb eredménye volt, hogy azok közül, akik nem jelentkeznek az érettségi után egyetemre, főiskolára, a többség nem akar kilépni a munkaerőpiacra (vagy legalábbis nem teljes állásban), hanem különböző továbbképzéseken vesz majd részt, új szakmát tanul vagy készül a jövő évi felvételire.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter