Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Munkába állnak a közmunkások a kórházakban

Húsz magyarországi kórház 334 közmunkást állít munkába áprilisban. A közmunkaprogram a szakmai utánpótlást szolgálja, a pályázók önként vállalták, hogy a központi program után is foglalkoztatják a képzésben résztvevők többségét, immár közalkalmazottként - mondta Bálint Attila, az SZMM szakmai főtanácsadója.

A fekvőbeteg-ellátó intézmények a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál pályázhattak, a jelentkezők közmunkás státusza december 31-ig tart, utána közalkalmazottként dolgozhatnak tovább - tájékoztatta Bálint Attila, a tárca szakmai főtanácsadója az MTI-t. A közmunkaprogram keretében a képzések után felnőtt betegápoló, ápolási asszisztens, kórházi kisegítő és adminisztrátori munkakörben helyezkedhetnek el a jelentkezők.

Bálint Attila elmondta: a program első hónapjában alapozó képzések lesznek, majd júniustól, júliustól kezdődnek a szakmai képzések, továbbá, akiknek már van valamilyen egészségügyi képesítésük, átképzésben vesznek részt. A jelentkezők kiválasztása eltért a megszokott gyakorlattól - mondta a szakember -, hiszen az intézmények még a pályázat beadása előtt a munkaügyi kirendeltségek segítségével együtt, közösen választották ki a jelölteket. Személyes elbeszélgetést követően az adott kórházba is kötelező volt ellátogatniuk a programban résztvevőknek, hogy lássák leendő munkahelyüket és a munkakörülményeket. Így ezek után csak a valós igényekre születtek meg a pályázatok - fejtette ki Bálint Attila.

A munkavállalókat a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatják a kórházak. Első havi bérük nyolcórás foglalkoztatásban a minimálbér szintje körül lesz, a további hónapokban pedig nagyjából bruttó 80 ezer forintos fizetésre számíthatnak közmunkásként. Amennyiben a kórház a munkavállalót a továbbiakban több műszakban vagy eltérő munkaidőben alkalmazza, a plusz juttatásait az intézmény fedezi.

Ez a pályázat a szakmai utánpótlást szolgálja, a pályázók önként vállalták, hogy a központi program után is foglalkoztatják a képzésben résztvevők többségét, immár közalkalmazottként - mondta Bálint Attila, aki reményét fejezte ki, hogy a jelentkezők a közmunkás státuszból kikerülve az ágazatban dolgoznak majd tovább. A pályázat lebonyolításában az Egészségügyi, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium mellett aktív szerepet vállalt az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk