Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Munkanélkülieket képeznek át ápolóvá

A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének konferenciáján Hegedűs Zsuzsa elmondta: a közmunkaprogramhoz hasonlóan olyan tartós munkanélkülieknek indítják el az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) ápolóasszisztens és háziápoló-képzést, akik a leszakadó térségekben élnek.

Rácz Jenő közölte: a heteken belül induló képzéseken mintegy 1500 ember szerezhet képesítést. A programban részt vevő kórházak pluszforráshoz jutnak, újabb dolgozókat nyernek a hiányszakmákban, de a képzésben közreműködő szakápolók is többletjövedelmet szereznek - tette hozzá.

Hegedűs Zsuzsa azt mondta: olyan felnőttoktatási programot dolgoztak ki, ami egyből a munkahelyeken teszi lehetővé a tanulást, s két olyan hiányszakmában, amire az egészségügynek szüksége van. Szándékaik szerint a nagyobb városok kórházaiban az ápolóasszisztenseket, a kisebb városok egészségügyi intézményeiben a házi ápolókat oktatnák.

A miniszterelnök főtanácsadójának megítélése szerint olyan munkanélküliek részesülhetnek képzésben, akik legalább nyolc osztályt végeztek, de egy pályakezdőnél valószínűleg motiváltabbak, mert van otthoni ápolási tapasztalatuk és valóban szeretnének is dolgozni.

Rácz Jenő kifejtette: gyorsul az elvándorlás a magyar egészségügyben, a hozzánk keletről, magyarlakta területekről érkező bevándorlás ebben az ágazatban elenyésző. A tartós munkanélküliségből is nehezen törnek ki az emberek, az ápolóhiány pedig régi probléma, ezért van lehetőség ezek együttes megoldására.

A heteken belül induló képzések révén mintegy 1500 ember OKJ-s képesítésére lesz lehetőség. Az oktatásért járó összeget közvetlenül a kórházak kapják meg, ami új bevételi forrást jelent, a képzésben résztvevő dolgozóknak pedig jövedelemkiegészítést.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter