Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Munkaügyi kapcsolatok: mediátorra lenne szüksége a Hankooknak

A kormány társadalompolitikai kabinetje napirendre tűzi a munkaügyi kapcsolatok rendezettségének kérdését; Kiss Péter társadalompolitikai miniszter ehhez gyűjtött tapasztalatokat pénteken Dunaújvárosban, ahol a Dunaferr, a papírgyár és a Hankook szakszervezeti képviselőivel folytatott megbeszélést.

images

Az eszmecserét követően Kiss Péter újságíróknak elmondta: azért kérte a találkozót a térség három legnagyobb foglalkoztatójának érdekvédelmi képviselőitől, hogy a munkaügyi kapcsolatok rendezettségéről tájékozódjon a magas ipari kultúrával és erős szakszervezetekkel rendelkező cégeknél. "Látható módon, az eltérő kultúrák jelentős hatással vannak a munkaügyi kapcsolatok mibenlétére" - fogalmazott.

Mint mondta, a papírgyárban a szakszervezeti képviselők véleménye szerint is mintaszerű együttműködés alakult ki az osztrák cégtulajdonos és az érdekvédelem képviselői között.

A Dunaferrnél - bár az acélgyártás piaci viszonyai óriási feszültséget jelentenek - a menedzsment és a szakszervezet belső vitái a hazai törvényes keretek között és korrekt módon folynak.

A Hankooknál viszont a koreai tulajdonos és a menedzsment képviselői folyamatos vitában vannak. A szakszervezetek rendelkezésére áll minden eszköz annak kifogásolására, " ha a menedzsment egy része nem a rendezett munkaügyi kapcsolatokra törekszik, hanem azokat frontvonalnak tekinti" - mondta Kiss Péter.

Hozzátette: nagy szükség van azokra a munkahelyekre, amelyeket a Hankook teremtett és fejlesztési elképzeléseinek megvalósításával teremt, de a cég sikere a rendezett munkaügyi kapcsolatokon is múlik. Ezért e téren változásra van szükség.

A társadalompolitikai miniszter elmondta, hogy még korábban ajánlotta a cég menedzsmentjének és szakszervezetének, hogy kérjenek fel mediátort - közvetítőt - a köztük levő vita lefolytatására és rendezésére.

Úgy vélte, hogy ez - bár a törvények nem kötelezik rá egyik felet sem - mintegy jószolgálati előfeltétele volna a megállapodásnak, a rendezett munkaügyi kapcsolatok megteremtésének. A szakszervezet elküldte az erre vonatkozó nyilatkozatát, a cégtől viszont nem kapott választ.

Mint mondta, még mindig van lehetőség lépéseket tenni azért, hogy a gumiipari szakszervezet és annak képviselői törvény adta joguknál fogva megfelelően kampányolhassanak az üzemi tanács választása előtt.

Roy Katalin a Hankook PR menedzsere az MTI érdeklődésére elmondta: a cégnél zavartalan az üzemi tanácsi választásokra való készülődés, a kampányolás miatt senkit nem ér retorzió. Ő úgy tudja, hogy a mediátort nem a cégnek és a szakszervezetnek, hanem az arra illetékesnek kell kijelölnie.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter