Nagyon gyorsan növekszik a kínai vezérek bére"/>
Megjelent: 7 éve

Nagyon gyorsan növekszik a kínai vezérek bére

Az amerikai vállalatvezetőkénél csaknem háromszor gyorsabban nő a kínai vállalatvezetők fizetése, a trend folytatódásával akár négy éven belül kiegyenlítődik a különbség - állítja egy friss felmérés.

A kínai vállalatvezetők fizetése tavaly átlagosan 8 százalékkal nőtt, miközben az Egyesült Államokban csupán 3 százalékos volt az emelkedés.

A kelet-ázsiai ország vállalatvezetői jelenleg hasonló pozícióban lévő amerikai társaik vásárlóerejének 75 százalékát tudhatják magukénak, ez 2007-ben még csupán 57 százalék volt - idézi a China Daily napilap a londoni székhelyű ECA tanácsadó cég szerdán kiadott jelentését.

A jelenlegi trendet alapul véve Kína 2017-re beéri és le is hagyja Amerikát a cégvezetők fizetését illetően - vélik a kutatók. A trendet a kínai statisztikák is megerősítik: az emberi erőforrás és közbiztonság minisztériumának adatai szerint a kínai vállalatvezetők átlagos fizetése 2010-ben évi 668 ezer jüant (25 millió forint) tett ki, miközben 2005-ben még csupán 291 ezer jüan (11 millió forint) volt.

A fizetések emelkedése több következményt is magával hoz, így például a kínai menedzserek megnyerésére törekvő amerikai vállalatoknak a fizetésen túl extra juttatásokkal kell majd vonzaniuk a tehetségeket az országba, a Kínában dolgozó külföldi és helyi vezetők bérezése pedig kiegyenlítődik majd, ami a kínai cégek vonzerejét növelheti.

Sokan ugyanakkor - az amerikai közvéleményben is hallható véleményekkel megegyezően - kritikának adnak hangot a vállalatvezetők fizetésével kapcsolatban, mondván, azok túl gyorsan, túlságosan is nagyra nőnek. A kínai társadalomban jelenleg is óriásiak az egyes szociális rétegek közti jövedelmi különbségek. A kérdés a Kínai Társadalomtudományi Akadémia, a lakosság legnagyobb aggodalmait részletező rangsorában évek óta az első öt között szerepel.

A hivatalos statisztikák szerint a társadalom egészén belül a leggazdagabb 10 százalék huszonháromszorosát keresi meg a legszegényebb 10 százalék bérének. A jövedelmi aránytalanságok nemcsak város és vidék, de egyes iparágakon, vállalati típusokon és a céges hierarchia lépcsőin belül, az ország különböző tartományai közt is jelentkeznek.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter