Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Negyedével kevesebbet keresnek az osztrák nők, mint a férfiak

Mintegy 25 százalékkal kevesebbet keresnek az osztrák nők, mint a férfiak, ez az egyik legmagasabb eltérés az Európai Unió országain belül - figyelmeztetnek munkavállalói szervezetek az Egyenlő Bérezés Napja alkalmából.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) női tagozatának számításai szerint ugyanazért a munkáért átlagosan 25,6 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a nők, mint a férfiak.

2010-ben szeptember 29-re esik az Egyenlő Bérezés Napja, vagyis az a nap, amikortól a jövedelemkülönbségek miatt az év hátralévő részéig gyakorlatilag "ingyen" dolgoznak a nők.

A nők havi átlagos jövedelme 819 euróval kevesebb. Bécsben a legkisebb a különbség és az ország nyugati szegletében, Vorarlbergben a legmagasabb. Az Európai Unióban csak Észtországban nagyobb a bérolló, mint Ausztriában.

A helyzet alig változott a tavalyihoz képest. 2009-ben arról számolt be az ÖGB, hogy az európai uniós számítási módszer szerint 25,5 százalékkal, az osztrák statisztikai intézet metódusa szerint számítva 26,2 százalékkal visznek haza többet az osztrák férfiak a nőknél a hónap végén.

A munkaadói oldalt képviselő Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) arra mutatott rá egy közleményben, hogy a nem képzettségbeli különbséggel, részmunkaidős foglalkoztatással és szakmai tapasztalattal magyarázható eltérés alacsonyabb az ÖGB által idézett adatnál, 11 százalékos.

A szakszervezetek szerint azokban a munkakörökben, amelyeket túlnyomórészt nők töltenek be, sokkal rosszabbak a kereseti kilátások. A részmunkaidős alkalmazottak 85 százaléka nő, s ebben a foglalkoztatási formában órabérre vetítve is mintegy 25 százalékkal kisebbek a jövedelmek, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóké.

Az idén először készült jelentés a nemek közötti jövedelemkülönbségekről a közalkalmazottak körében. Eszerint az állami szektorban 16 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők - mondta Gabriele Heinisch-Hosek (Osztrák Szociáldemokrata Párt) nőügyi miniszter. A bérkülönbséget egyebek között azzal magyarázta, hogy az államigazgatásban kevesebb a női vezető. Bár a magánszektorhoz képest a közalkalmazottaknál kisebb a bérolló, elégedettségre nem ad okot az eredmény - hangsúlyozta a tárcavezető.

Az ÖGB a minimálbér 1300 euróra emelését, a pályaválasztási szokások és lehetőségek átformálását, valamint több óvodai, illetve bölcsődei férőhelyet akar a helyzet orvosolása érdekében. Fontosnak tartják a fizetési gyakorlat átláthatóvá tételét is.

Október közepén kerül a kormány elé egy törvényjavaslat, amely arra kötelezné a legkevesebb ezer főt foglalkoztató vállalatokat, hogy tegyék közzé a férfi és a női munkavállalók átlagos fizetését. Szankciókat nem tartalmaz a javaslat, de Heinisch-Hosek és a szakszervezetek egyetértenek abban, hogy így is segíthet csökkenteni a jövedelmi különbségeket.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter