Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Negyedével kevesebbet keresnek az osztrák nők, mint a férfiak

Mintegy 25 százalékkal kevesebbet keresnek az osztrák nők, mint a férfiak, ez az egyik legmagasabb eltérés az Európai Unió országain belül - figyelmeztetnek munkavállalói szervezetek az Egyenlő Bérezés Napja alkalmából.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) női tagozatának számításai szerint ugyanazért a munkáért átlagosan 25,6 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a nők, mint a férfiak.

2010-ben szeptember 29-re esik az Egyenlő Bérezés Napja, vagyis az a nap, amikortól a jövedelemkülönbségek miatt az év hátralévő részéig gyakorlatilag "ingyen" dolgoznak a nők.

A nők havi átlagos jövedelme 819 euróval kevesebb. Bécsben a legkisebb a különbség és az ország nyugati szegletében, Vorarlbergben a legmagasabb. Az Európai Unióban csak Észtországban nagyobb a bérolló, mint Ausztriában.

A helyzet alig változott a tavalyihoz képest. 2009-ben arról számolt be az ÖGB, hogy az európai uniós számítási módszer szerint 25,5 százalékkal, az osztrák statisztikai intézet metódusa szerint számítva 26,2 százalékkal visznek haza többet az osztrák férfiak a nőknél a hónap végén.

A munkaadói oldalt képviselő Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) arra mutatott rá egy közleményben, hogy a nem képzettségbeli különbséggel, részmunkaidős foglalkoztatással és szakmai tapasztalattal magyarázható eltérés alacsonyabb az ÖGB által idézett adatnál, 11 százalékos.

A szakszervezetek szerint azokban a munkakörökben, amelyeket túlnyomórészt nők töltenek be, sokkal rosszabbak a kereseti kilátások. A részmunkaidős alkalmazottak 85 százaléka nő, s ebben a foglalkoztatási formában órabérre vetítve is mintegy 25 százalékkal kisebbek a jövedelmek, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóké.

Az idén először készült jelentés a nemek közötti jövedelemkülönbségekről a közalkalmazottak körében. Eszerint az állami szektorban 16 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők - mondta Gabriele Heinisch-Hosek (Osztrák Szociáldemokrata Párt) nőügyi miniszter. A bérkülönbséget egyebek között azzal magyarázta, hogy az államigazgatásban kevesebb a női vezető. Bár a magánszektorhoz képest a közalkalmazottaknál kisebb a bérolló, elégedettségre nem ad okot az eredmény - hangsúlyozta a tárcavezető.

Az ÖGB a minimálbér 1300 euróra emelését, a pályaválasztási szokások és lehetőségek átformálását, valamint több óvodai, illetve bölcsődei férőhelyet akar a helyzet orvosolása érdekében. Fontosnak tartják a fizetési gyakorlat átláthatóvá tételét is.

Október közepén kerül a kormány elé egy törvényjavaslat, amely arra kötelezné a legkevesebb ezer főt foglalkoztató vállalatokat, hogy tegyék közzé a férfi és a női munkavállalók átlagos fizetését. Szankciókat nem tartalmaz a javaslat, de Heinisch-Hosek és a szakszervezetek egyetértenek abban, hogy így is segíthet csökkenteni a jövedelmi különbségeket.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szolgálati nyugdíjaik tervezett megvonása ellen tiltakoznak a romániai bírák és ügyészek

Egyre több romániai bíróságon tevékenységük felfüggesztésével tiltakoznak a bírák és ügyészek amiatt, hogy a parlament - az átlagnyugdíj... Teljes cikk

Lemondott a horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója

Lemondott szerdán Michael Georg Müller, a horvát Raiffeisen Bank (RBA) vezérigazgatója, miután a horvát sajtó nyilvánosságra hozta, hogy a bank egy... Teljes cikk

Csökkent az adóparadicsomban bejegyzett cseh cégek száma

Csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett csehországi cégek száma, míg az általuk ellenőrzött tőke értéke mérsékelten emelkedett - derült ki a... Teljes cikk