Megjelent: 13 éve

Nem leányálom a szóvivői munka

Az utóbbi hetekben reflektorfénybe került a szóvivői szakma főként Demcsák Zsuzsa kormányszóvivői posztra való felkérése, majd visszalépése ürügyén. Szóvivők nem csupán a közszférában, hanem a vállalatoknál is dolgoznak. Két céges szóvivőt kérdeztünk munkájuk nehézségeiről, kihívásairól, egy átlagos vagy átlag feletti munkanapjukról. Amint kiderül: a szóvivőség jó előiskolája az újságírói munka.

Az ideális szóvivő magasan képzett, gyors észjárású, megnyerő, hiteles, és ismeri a média mechanizmusának működését, annak írott és íratlan szabályait. Ha kell, hajnali ötkor kel, hogy válaszoljon az újságírói kérdésekre. Sajtótájékoztatókat tart, reagál a vádakra. Vajon csak ennyiből áll a munkája?

Fogyaszthatóvá teszik az információkat
Mint kiderült, egy szóvivő feladatai ennél jóval sokrétűbbek. "Időm nagy részében a cégvezetés által megfogalmazott üzeneteket próbálom mindenki számára fogyaszthatóvá tenni, és oly módon becsomagolni, hogy abból hír születhessen.

Ha egy új beruházás van készülőben és már a paraméterek is ismertek, akkor először az információhalmazból kiválasztjuk, amit el akarunk juttatni a sajtónak. Például hogy hol valósul meg, mennyibe fog kerülni, illetve hány munkahelyet teremtünk általa. Ezután az információkat feldolgozzuk, hogy azok emészthetőek legyenek. Majd kiválasztjuk, milyen módon - sajtóközlemény, sajtótájékoztató - kommunikáljuk azt a média képviselőinek" - avatott be Lőre Péter, a győri Audi Hungaria Motor Kft. szóvivője.

Figyelik a híreket
"Emellett minden reggel elolvasom a magyarországi gazdasági környezet alakulásáról szóló híreket. Átböngészem a politikai témájú, illetve a járműipar szereplőiről szóló cikkeket. Természetesen megnézem azt is, mit ír a sajtó az Audi által gyártott termékekkel kapcsolatban" - tette hozzá.

A menedzsment segít
"A gördülékeny munka érdekében a menedzsment nap mint nap elküldi számomra a lényeges vagy lényegesnek vélt információkat. A csapatom feldolgozza, csoportosítja azokat. Én pedig kiválasztom, hogy azokból kinek mit adok át. Így tudok naprakész lenni és azonnal reagálni a megkeresésekre" - mondta el.

Lőre Péter egyébként - sok más szóvivőhöz hasonlóan újságíróként kezdte pályafutását. "Felsőfokú tanulmányaim befejeztével újságíróként kezdtem el dolgozni a győri Kisalföld napilapnál. Két év után váltottam, és a győri Audi Hungaria kommunikációs osztályán helyezkedtem el. Röviddel ezután felhívták a figyelmemet: pályázhatok a szóvivői posztra. Gondolkodás nélkül beadtam jelentkezésem" - mesélte.

Előny az újságírói múlt
Hasonló múltról számolt be Edelényi Gábor, a Base Kft. szóvivője is. "A munka elvállalása előtt 42 évig operatőrként, majd szerkesztő-riporterként dolgoztam a Magyar Televízió Híradójánál. A repülés mindig is foglalkoztatott, a pilóta jogosítvány megszerzése után pedig az életem szerves részévé vált. Számos anyagot készítettem a témával kapcsolatban, az évek során megismertem a hazai repülős társadalmat, többségükkel baráti kapcsolatot alakítottam ki" - tájékoztatott Edelényi Gábor.

Ő is azonnal igent mondott
"E kapcsolatoknak köszönhetően jutottam el a szóvivői pozícióig. Ismerőseim között tudhattam ugyanis Lévai Gizella válogatott vitorlázó repülőt, a Base Kft. társtulajdonosát is. Gizella tisztában volt repülés iránti szenvedélyemmel, tudta, hogy ismerem a sajtót, annak működését, és ami még fontosabb: a helikopterüzemeltetés, illetve a repülés egészen bonyolult és a külső szemlélő számára elég nehezen érthető írott és íratlan szabályait is. Épp ezért döntött úgy 2005 decemberében, hogy felkér: legyek a cég szóvivője. Én azonnal éltem a lehetőséggel, és elfogadtam a pozíciót" - mondta el.

"Rögtön a mélyvízben találtam magam, hiszen akkoriban a vállalat egy elég zűrös korszakát élte: a cég üzemeltette az Országos Mentőszolgálat valamennyi légi járművét. Az OMSZ viszont nem volt megelégedve a szolgáltatással, különböző vádakkal illették a vállalkozást" - részletezte Edelényi Gábor.

Munka hajnali öttől este hétig
"A háború a nyilvánosság előtt zajlott. Folyamatos szócsatát kellett vívnom a mentőszolgálat szóvivőjével, úgy, hogy szemtől szembe nem is találkoztunk. Naponta többször kellett azonnal reagálnom a bennünket ért vádakra. Hajnali öttől este hétig kisebb kihagyásokkal interjúkat adtam, egyik stúdióból a másikba rohantam. Mindezt úgy, hogy tíz napom volt felkészülni a cégből és kitalálni: hogyan tudom a bonyolult jogszabályi hátteret fogyasztható formában kommunikálni a sajtó munkatársainak" - tette hozzá.

Kórházba került, de megérte
Mint Edelényi Gábor elmondta: a vita idén csendesedett le. "Jelenleg nyugodtabb korszakunkat éljük, persze ezzel a feladataim nem szűntek meg. Most a cég jó hírnevének megtartásán dolgozom, PR és reklámtevékenységet végzek. Természetesen ugyanúgy a munkám része az újságírókkal való kapcsolattartás, ahogy a közvélemény tájékoztatása is" - tájékoztatott

"A szóvivői munkára vágyóknak egyébként nem árt tudni: bár valóban rendkívül izgalmas és érdekes, azonban rengeteg stresszel is jár. Olyannyira, hogy én például tavaly januárban kórházba is kerültem. A munka teljes embert kíván, folyamatos koncentrációt igényel. Mellette nem igazán jut idő semmire. Viszont kárpótol mindezért a sikerélmény, amikor sikerül meggyőzni a közvéleményt - vagy néha a saját vezetőinket - a mi igazunkról, és mindeközben a cég imidzsén sem esik csorba" - véli a szóvivő.


Oroszi Babett

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter