Megjelent: 6 éve

Nem mennek nyelvvizsgázni

Tavaly az összes nyelvvizsgázó kétharmada volt 25 év alatti. Ebből a korosztályból rengeteg nyelvvizsgázó veszett el: a 2006-os csúcsévhez képest közel 40 ezer fő, írja a Metropol. Őket a 25–29 év köztiek korosztálya követi a nyelvvizsgázók számának és csökkenésének terén is.

images

A 35–44 év köztiek közül ugyanakkor többen mennek nyelvvizsgát tenni, mint 2004–2006 környékén, az 55 év fölöttiek között pedig nagyjából stabil azoknak a száma, akik nyelvvizsgát szeretnének szerezni.

Egyre kevesebben vannak azok, akik alapfokú vizsgát tennének. Az angol és a német továbbra is uralkodó maradt: az összes vizsga 98 százaléka ebből a két nyelvből tevődik össze, az angol iránt kétszeres az érdeklődés a némethez képest.

A fiatalok vagy azért tesznek nyelvvizsgát, mert többletpontra számítanak a felsőoktatási felvételinél, vagy mert ez szükséges a diplomához.

Annak, hogy csökken a nyelvvizsgázók száma, nyilvánvalóan a népesség és az érettségizők számának csökkenése a fő oka. Emellett közrejátszhat a vizsgázók számának csökkenésében az is, hogy a külföldi felsőfokú tanulmányokra készülők nem tesznek itthon nyelvvizsgát, vagy a megcélzott intézmény által megkívánt, itthon nem akkreditált vizsgát tesznek.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) amögött, hogy három év alatt 28 százalékkal csökkent a nyelvvizsgák száma, nem elsősorban a demográfiai mozgást, hanem a felvételi pontszámítási rendszer megváltozását és az emelt szintű érettségik elterjedését látja.

Tapasztalataik szerint a magyar nyelviskolákba nem annyira a bizonyítvány, mint inkább a tudás és az érdekérvényesítési képesség fejlesztése miatt iratkoznak be a hallgatók.

Közel 50 ezer azoknak a száma, akik nyelvvizsga hiányában nem tudják átvenni diplomájukat. Rajtuk segítene a kormány a diplomamentő programmal 2015 augusztusáig. Március elejétől lehet majd jelentkezni.

metropol.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter