Megjelent: 9 éve

Nem nevezte ki Majtényi fiát főiskolai tanárrá Orbán

Elvileg csupán formalitás, hogy a főiskolai tanárokat a miniszterelnök nevezi ki, Orbán Viktor mégis "betett" decemberben a volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László fiának - értesült az Index.

Majtényi György a Kádár-korral foglalkozó társadalomtörténész, és 2009 óta oktat Egerben, előtte a Corvinus Egyetemen tanított - írja az Index nyomán a hvg.hu. A társadalomtörténész még tavaly áprilisban pályázott meg egy oktatói állást az Egri Eszterházy Károly Főiskolán. Az Index úgy tudja, a főiskola szenátusa egyhangúlag támogatta Majtényi György pályázatát, amit ezután a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba küldtek tovább.

A hivatalos eljárás szerint a kinevezésre vonatkozó javaslatot a miniszter továbbítja a miniszterelnöknek, aki "a főiskolai tanári munkakör betöltéséhez szükséges munkaköri címről hozott döntésével kinevezi a főiskolai tanárt". A döntés csupán formai aktus, "egy politikus értelemszerűen nem tudhatja, ki alkalmas a szőlészet, az atomfizika vagy épp a személyiségpszichológia egyetemi, főiskolai tanárának" - fogalmaz az Index.

A rendszerváltás előtt csak a nyíltan ellenzéki beállítottságú jelölt pályázatát "fúrták meg", 1990 óta viszont nem volt példa arra, hogy a felsőoktatási intézmény által támogatott és a feltételeknek megfelelő pályázót ne nevezték volna ki.

A főiskolai kinevezéseket tavaly december 14-én hozták nyilvánosságra a Magyar Közlönyben, a listán Majtényi György neve viszont nem szerepelt. Arról, hogy miért nem nevezték ki Majtényit, se ő, se a főiskola nem kapott értesítést. Majtényi év végén docensi kinevezést kapott, hiszen a szenátusnak nem volt oka a már meghozott szakmai döntést visszavonni.

Majtényi az Indexnek adott nyilatkozatában maga sem látott racionális okot az elutasításra: "legalábbis ha a racionalitást abban a hagyományos értelmében vesszük, hogy például tudományos kérdésekben tudományos testületeknek kell dönteniük, mert ezekben ők járatosak, vagy egy pályázatnál az a lényeg, hogy a pályázó feleljen meg a pályázat feltételeinek, mert ezért van a pályázat".

Majtényi László, volt adatvédelmi biztos egyébként többször is kritizálta már az Orbán-kormány jogalkotási tevékenységét.

Szijjártó: Vannak tavalyról áthúzódó kinevezési ügyek"Vannak még a tavalyi esztendőről áthúzódó kinevezési ügyek, és ezeket a kinevezési ügyeket le fogjuk zárni, mindenkitől nyugalmat és türelmet szeretnék kérni" - fogalmazott a Majtényi György (a volt adatvédelmi ombudsman fia) kinevezésével kapcsolatos kérdésre Szijjártó Péter szerdán az m1 Ma reggel című műsorában.

Index/hvg.hu/MTI

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter