Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nem vált be a részmunkaidős foglalkoztatás

Lengyelországban sok más európai országgal ellentétben nem vált be a részleges munkaidő alkalmazása, aminek elsősorban az lenne a célja, hogy a kisgyermekes anyák is visszamehessenek dolgozni - számolt be szerdai számában a Metro.

images

Míg 1999-ben a lengyelek hozzávetőleg tíz százaléka dolgozott részmunkaidőben, 2009-ben ez az arány nemhogy nőtt volna, hanem nyolc százalékra csökkent.

Ez szöges ellentétben áll a nyugat-európai tendenciával, mert ott a részmunkaidőben dolgozók aránya 18,8 százalék, és egyre népszerűbb ez a foglalkoztatási forma. A lap kitért arra is, hogy Lengyelország mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia és Bulgária is azon országok közé tartozik, ahol még nem igazán nyert teret a részmunkaidős foglalkoztatás.

Ugyanakkor az arány igen magas az északi államokban, Hollandiában például 50 százalék körül van. Svédországban, Németországban és Nagy-Britanniában minden harmadik munkavállaló részmunkaidőben dolgozik. Az Európai Unióban minden harmadik kisgyermekes anyának van részmunkaidős állása.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter