Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nemzetközi összefogás a kelet-európai fiatalok foglalkoztatásáért

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Unió (EU) fokozza erőfeszítéseit a kelet-európai fiatalok foglalkoztatásának javítására, erről a foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszterek genfi informális találkozóján állapodtak meg - közölte az ILO és a soros magyar uniós elnökség pénteken az MTI-vel.

images

Az informális ülést - amelyet a munkaügyi szervezet 100. közgyűlésével párhuzamosan rendeztek - Magyarország, mint az EU soros elnöke és az ILO közösen szervezte. A találkozón belga, spanyol, lengyel, azerbajdzsáni, horvát, makedón, moldáv és ukrán miniszterek, valamint munkavállalók és munkáltatók képviselői vettek részt.

A megállapodást különösen aktuálissá teszi, hogy a gazdasági válság tovább súlyosbította a fiatalok munkanélküliségét Kelet-Európában és a Kaukázus vidékén, és a munkanélküliségi ráta néhány országban elérte a 35 százalékot, ez világszerte a legmagasabb értékek között van - olvasható a közleményben.

A munkanélküliség mellett az is probléma, hogy a kelet-európai fiataloknak bizonytalan munkakörülményekkel és feketemunkával is szembesülniük kell. Különösen rossz helyzetben vannak azok a fiatalok, aki mind a munkaerőpiacról, mind az oktatási rendszerből kiestek, őket is segíteni kell a munkaerőpiacra való visszakerülésben.

A közlemény idézi Czomba Sándort, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkárát, aki kiemelte: a hatékony oktatási és képzési rendszer a fiatalok munkaerő-piaci részvételének kezdőpontja. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok foglalkoztatása az EU 2020-nak, EU tízéves gazdasági növekedési stratégiájának vezető eleme, és a magyar elnökség is a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítását választotta e félév átfogó célkitűzésének.

Az ILO, az Európai Bizottság, illetve a jelenlegi és következő soros elnökség megállapodott abban, hogy szorosabban együttműködnek az ifjúsági munkanélküliség leküzdésében.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk