Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nincs előrelépés a kormány és a közszféra közötti bértárgyaláson

Nem hozott érdemi előrelépést a kormány és a közszféra szakszervezetei közötti bértárgyalás hétfőn, de a felek továbbra is bíznak a megállapodásban.

Csizmár Gábor államtitkár a kormányoldal képviseletében a mintegy egy órás tárgyalásról távozva az MTI-nek azt mondta: annyiban közeledtek az álláspontok, hogy már "jobban értik egymást".

Arra a kérdésre, volt-e újabb ajánlata a kormánynak a korábbi 140 ezer forintban maximalizált 13. havihoz képest, azt mondta, hogy "precizírozott" ajánlatot tettek. Egy skálán bemutatták, hogy különböző illetményküszöbök esetén az emelés mennyibe kerülne - magyarázta.

Mint elmondta, 122 milliárd forintot jelent az a határ, ami a korábban ajánlott 140 ezres illetményküszöböt jelenti. Ennél többet nem tudunk ajánlani - szögezte le az államtitkár. Eszerint a 140 ezer forintos bérhatárig 100 százalékos lenne a 13. havi bér kompenzálása, e fölött pedig részlegesen, havi 11.500 forintos pótlékokban kapnák meg az érintettek.

Közölte azt is, hogy a délelőtti megbeszélésen egyetértettek abban, tovább egyeztetnek a foglalkoztatás-biztonság, a munkavállalói és a szakszervezeti jogok kérdéseiben.

Varga László, a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezeti oldal képviseletében a tárgyalás utáni percekben azt mondta, érdemi elmozdulás és a kormány ajánlatában érdemi változás nem történt. Közölte, megvitatták a kormány szakértői által a kompenzáció lehetőségéről készített anyagot. Az elemzés a szakszervezeti oldal álláspontját igazolja - vélekedett Varga László. Magyarázata szerint abból az derül ki, hogy a 140 ezer forintos bérhatár esetén csak minden második munkavállaló (47 százalékuk) kapná meg a 13. havi bérének teljes összegét.

"Mindenki kap valamit, de a teljes összeget alig több, mint az érintettek fele kapja meg" - fogalmazott Varga László. Arra is felhívták az államtitkár által vezetett küldöttség figyelmét, hogy amit a kormány a közszféra irányába tesz, "az durván 200 milliárd forintot vesz ki 2009-ben a 2008-as meglévő keresetekből" - jegyezte meg.

Varga László elmondta, hogy a tárgyalás következő fordulóját jövő hétfőn tartják, de véleménye szerint a megbeszélések "akár hosszú ideig is elhúzódhatnak". Jelezte ugyanakkor, hogy a szakszervezetek 2009 január 12-re sztrájkot helyeztek kilátásba, ha a tárgyalások nem vezetnének eredményre.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk