Megjelent: 13 éve

Nők a politikai döntéshozatalban

A legtöbb európai uniós tagállamban férfiak és nők között még mindig jelentősek a bérkülönbségek, mindennaposak a diszkriminatív álláshirdetések - mondta Rauh Edit szakállamtitkár a nők politikai döntéshozatalban való részvételéről tartott konferencián.

A Parlament felsőházi termében rendezett konferencián a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyes tagállamok között jelentősek a különbségek. Hangsúlyozta: bár a jogszabályok garantálják a nők és férfiak egyenlőségét, a gyakorlatban a nemek közötti egyenlőtlenség áthatja a gazdaság, a politika, a kultúra, az oktatás és a magánélet minden szféráját. Szólt arról is, hogy a nők életkorát tekintve Magyarországon négy évvel kitolódott az első gyermek vállalásának időpontja, elsősorban a munkaerő-piaci bizonytalanságok miatt. Hozzátette: a fiatal nők négyötödének van munkája a gyermekvállalás előtt, de ezt követően csak a nők fele tud elhelyezkedni. Közölte: családbarátabb foglalkoztatáspolitikára van szükség.

A rendezvényt megnyitó Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a nők politikai hatalomban való részvétele kapcsán kérdésként vetette fel, hogy a nők vajon tudnak-e hatalmon lenni, vagy csak szolgálni tudnak. Hozzátette: a demokráciában a hatalomnak szolgálatnak kell lennie. Kérdésként vetette fel azt is, hogy a nők akarnak-e bármilyen hatalomhoz jutni és erre milyen lehetőségeik vannak. Szólt arról is, hogy az Országgyűlésben alig több, mint tíz százalék a nők aránya. Hozzátette: felvetődik a kérdés, hogy "mennyire szívesen szavaznak egy nőre, ha választásról van szó, mennyire bíznak meg egy nőben, egyáltalán hogy lehet biztosítani azt, hogy netán elérjük azt az arányt, ami tőlünk nyugatabbra levő országokban már kívánalomként megfogalmazódik".

Szili Katalin kiemelte: 2007 az esélyegyenlőség éve lesz, amikor reményei szerint azok a tulajdonságok érvényesülnek, például a konszenzusteremtés, higgadtság, nyugodtság, párbeszéd, amelyeket a nők testesítenek meg.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke felszólalásában a világ igazságtalanságának nevezte, hogy sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. Hozzátette: a teljes foglalkoztatásban 15 százalék a különbség a nők és a férfiak között, ezen szeretne változtatni a bizottság. Hangsúlyozta: "Európa megértette, hogy nők nélkül nem megy", amit az is bizonyít, hogy az Európai Unió létrejöttének ötvenedik születésnapját úgy ünneplik meg, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve lesz. Mint mondta, Magyarország a nők esélyegyenlőséget tekintve még mindig nincs az európai uniós szinten. Közölte: a nőkre akkor van szükség, amikor kampányolni kell, akkor nem, amikor pozíciókat osztanak.

A konferencián részt vett és felszólalt Vladimir Spidla, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa, valamint díszvendégként
megjelent April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke, a rendezvény kezdeményezője, a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: a konferencia célja felhívni a figyelmet a nők politikai hatalomban való részvételének előmozdítására. Hozzátette: a változások elérése az ország gazdasági érdeke és presztízse szempontjából egyaránt fontos.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter