Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nőket a vezetésbe: heves vita Németországban

A nőknek a német nagyvállalatok vezetésében betöltött arányáról tört ki heves vita a német kormányban.

images

Hétfői értesülések szerint a vitát még izgalmasabbá teszi, hogy három női miniszter harcol egymással, a munkaügyi, a családügyi és az igazságügyi miniszter. Maga a kancellár, Angela Merkel egyelőre még nem szólalt meg az ügyben.

Általános vélekedés szerint a német nagy- és közepes vállalatok vezetésében - az elnökségben, illetve az igazgatótanácsban - a nők aránya európai viszonylatban alacsony. A kormány illetékes miniszterei ezen kívánnak változtatni kötelező, illetve önkéntes kvóta bevezetésével. Az érintett vállalatok elutasítják ezt.

A női "jogok" legerőteljesebb képviselője, a kereszténydemokrata Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter, aki egy új törvényben kötelező kvótát kíván előírni. A hétgyermekes miniszter rendkívül elszánt, amit az is jelez, hogy nem először állt elő ezzel a törekvéssel, hangoztatva: a nők nagyobb vállalatvezetői szerepe Németország tekintélyét és gazdasági vonzerejét növelné.

Az ugyancsak konzervatív Kristina Schröder családügyi miniszter ezzel szemben a kötelező helyett önkéntes kvóta mellett van. Schröder arra kívánja sarkallni az illetékes vállalatokat, hogy általánosságban tegyenek ígéretet a nők "feljebbléptetésére", és minden év végén hozzák nyilvánosságra, hogy mit tettek az ügy érdekében.

A liberális Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter viszont mindenfajta kvóta ellen van, és teljes mértékben a vállalatokra bízná az ügyet.

A vita annyira éles, hogy az illetékes miniszterek a hírek szerint hamarosan találkoznak a DAX tőzsdei indexet alkotó 30 német nagyvállalat vezető képviselőivel, akik kiszivárgott értesülések szerint kvótákról hallani sem akarnak, de készek megígérni, hogy 2020-ig jelentősen növelik a nőknek a vezetésben betöltött arányát.

Az ügy pikantériája, hogy a gazdaság ezen a téren jelentős mértékben elmarad a politikától. Ennek kapcsán a többi között elég emlékeztetni arra, hogy Németország élén - először az ország történetében - női kancellár áll, és Angela Merkel öt női minisztert vett maga mellé.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter