Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Növeli az elszegényedés veszélyét a gyermekvállalás

A válság és a munkanélküliség növekedése nem elegendő magyarázat arra, hogy miért csökken hazánkban a születések száma. Ennek okai sokkal összetettebbek, ugyanakkor a gyermekvállalás sok tekintetben anyagi kérdés - írja a Világgazdaság.

Magyarország - a 2010-es nemzetközi adatok szerint - Európa második legalacsonyabb termékenységű országa. A teljes termékenységi arányszám Magyarországon 1,25, ezzel az EU-27 országa között a 26. helyen állunk.

A csökkenő születésszám nem írható pusztán a válság és a munkanélküliség növekedésének a számlájára, az okok ennél összetettebbek. A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekes családok jövedelme, még a családtámogatásokkal együtt is, jelentősen elmarad a gyermektelen háztartások jövedelmétől. 2010-ben hazánkban átlagosan 36 százalékkal kevesebb éves jövedelemből gazdálkodtak a gyermekesek, mint a gyermektelenek. A háztartások jövedelmi szegénység kockázatát, az elszegényedés veszélyét egyértelműen növeli a gyermekvállalás.

A termékenység alakulását többek között a gyermekneveléshez kapcsolódó anyagi támogatások hosszú távú stabilitása befolyásolná pozitívan, jelenleg viszont a családtámogatások gyakori változtatása miatt nehezen számszerűsíthető az intézkedések gyermekvállalásra gyakorolt hatása.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter