Megjelent: 7 éve

Nyelvvizsgát kapnak a határon túli diákok az érettségiért

Ma már minden diák, aki a szomszédos országokban az adott államnyelvből érettségi vizsgát tesz, az ezt elismertetheti nyelvvizsgaként Magyarországon és pontot kap érte a felvételi eljárás során - mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

images

- Régóta húzódó ügynek tettünk pontot végére, és egy olyan igazságtalanságot és méltánytalanságot tudtunk orvosolni, mely régi kívánsága a határon túli magyaroknak - emelte ki Répás Zsuzsanna. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette: 2007 óta volt gyakorlat, hogy azok, akik a határon túl anyanyelvű középiskolába jártak, de ugyanazokkal a feltételekkel letették az államnyelvből az érettségit, mint bárki más, nem kaptak érte semmilyen nyelvvizsgát vagy pontokat Magyarországon a felvételi eljárásban. Ezzel szemben a többségi nyelvű gimnázium elvégzését követően letett ugyanazon érettségi vizsga után a magyarországi magyar diákok felsőfokú nyelvvizsgát és pontot kaptak. Ma már minden diák, aki a szomszédos országokban az adott államnyelvből érettségi vizsgát tesz, az ezt elismertetheti nyelvvizsgaként Magyarországon és pontot kap érte a felvételi eljárás során.

- A külhoni magyaroknak nincsenek igazán jó lehetőségeik a továbbtanulásra, ezért nekünk, itthoni magyaroknak kell segítenünk őket, hogy minél többen diplomához jussanak, és utána a saját szülőföldjüket gyarapítsák - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Az oktatásért felelős államtitkár megjegyezte: ez a döntés, amely a nyelvvizsgarendelet módosítását involválja, azt segíti, hogy a magyarországi diákokkal azonos versenyfeltételek és bizonyos előnyök mentén kerülhessenek be itthoni felsőoktatási intézményekbe a határon túli magyar tanulók.

Ahogy Hoffmann Rózsa fogalmazott: a döntésnek két eleme van. Egyrészt azok, akik odakint magyar tannyelvű iskolában tanulnak, de leteszik az érettségi vizsgát az adott ország nyelvén, középfokú nyelvvizsgát kapnak, illetve az érte járó 28 pontot. Másrészt azok, akik olyan iskolába jártak, ahol valamely közismereti tárgyat az adott ország hivatalos nyelvén tanultak legalább 2 éven keresztül, az adott érettségi felsőfokú nyelvvizsgával egyenlő, azaz 40 pontot jelent számukra.

- A döntéssel ösztönözhetjük a diákokat, hogy magyar tanítási nyelvű középiskolába járjanak - mondta Hoffmann Rózsa, hozzátéve: a döntés 2013-tól keresztféléves felvételi eljárástól, a lép életbe, és körülbelül 1000 diákot érint.

Edupress.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter