Nyugdíjlicit: az MSZP megtette ígéreteit "/>
Megjelent: 10 éve

Nyugdíjlicit: az MSZP megtette ígéreteit

Több konkrét intézkedést ígér a nyugdíjasokat érintően ismételt kormányra kerülésre esetére az MSZP.

Az MSZP vállalásairól Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. Kijelentette: az MSZP, ha kormányra kerül, folytatná az idén lejáró nyugdíjkorrekciós programot, annak időtartamát további három évvel meghosszabbítaná, és kiterjesztené a fiatalon megrokkantakra is.

A szocialisták évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát, ez 2010-ben 2,1 milliárd forint, 2011-ben pedig e szerint 4,2 milliárd forint lenne - húzta alá a kormányfőjelölt. Hozzátette: az MSZP vállalja, hogy folytatja a nyugdíjprémium rendszerét, illetve rendezi a mezőgazdasági szövetkezeti járulékosok járandóságát.

Ezek mellett a szocialisták "idősbarát intézkedéseket" is hoznának - számolt be a kormányfőjelölt. Ide tartozna egyebek mellett, hogy az MSZP egyszeri, 75 ezer forintos kegyeleti támogatást adna az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőknek házastársuk temetési költségeihez. Emellett úgy módosítaná a Büntető törvénykönyvet, hogy súlyosbító körülménynek számítson az időskorúak ellen elkövetett bűncselekmény.

Ezen vállalások között szerepel az időskori aktivitás segítése is, amelynek keretében a szocialisták 2011-ben 90 ezer nyugdíjasnak adnának üdülési csekket, és megőriznék a 65 év feletti ingyenes utazási lehetőséget is - sorolta Mesterházy Attila. Elmondta még, hogy kezdeményezik: a következő ciklusban épüljön ki egy képzési kapacitás, amely a nyugdíjasoknak egyebek között kedvezményes internet-hozzáférést biztosít.

Az MSZP abban is segítené a nyugdíjas szervezetek, hogy a közmédiában legyenek az ennek a korosztálynak szóló programok - közölte.

Mesterházy Attila kiemelte: a program egyes elemi kapcsán Bajnai Gordon miniszterelnöktől is kérnek intézkedést, ilyen a méltányossági nyugdíjkassza megemelése, vagy a kegyeleti járadék bevezetése.

Közölte: több nyugdíjasszervezettel konzultált, ezt követően alakult ki az MSZP-s vállalások sora. Kiemelte: a szocialisták szerint a nyugdíjas korosztályoktól nem elvenni kell, hanem adni kell a csoportnak. Mesterházy Attila, ha pártja kormányra került, akkor az MSZP-modellt vinné tovább, azaz "megvédenék a nyugdíjasokat". Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila leszögezte: ígéreteik finanszírozhatók, reális vállalásokat tartalmaznak.

Szerinte természetes, hogy választási kampányban a nyugdíjas réteg megszólítása minden politikai pártnak fontos. Sajnálatos, hogy újfajta Orbán-Bokros-csomag alakul azzal, hogy az "MDF is támogatja azt a rendszert, amelyről a Fidesz 2001-ben döntött is kormányülésen" - emelte ki a szocialista kormányfőjelölt. Egy másik kérdésre elmondta: az MSZP vállalásai a csütörtöki Idősügyi Tanács ülésén is szóba kerülnek.

Az MSZP szerint nyugdíjkatasztrófát jelentene a Fidesz által preferált svéd modell bevezetése. Erről szerdai, győri sajtótájékoztatóján beszélt Kránitz László szocialista országgyűlési képviselő, megyei pártelnök-helyettes. A politikus közölte: az MSZP a jelenlegi nyugellátási rendszer fenntartását támogatja.

Mint mondta, "a nyugdíjasok mindig akkor jártak és járnak jól, ha a szocialisták kormányozzák az országot", kormányon a Fidesz "elég komolyan kibabrált" a nyugdíjasokkal, amikor 20 helyett 9-10 százalékos emelést hajtott végre, azt is differenciáltan.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk