Megjelent: 10 éve

OÉT: megint a munkavállalók adták lejjebb

Ismét engedett a minimálbér-javaslatából az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkavállalói oldal. A jelenlegi 71.500 forintos minimálbér helyett jövőre 76 ezer forintot ajánlanak, legutóbb még 78 ezret szerettek volna. A munkaadók szóvivője üdvözölte és gesztusértékűnek nevezte a javaslatot.

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy a 2010. évi minimálbér 76 ezer forintra nőjön a jelenlegi 71 500 forintról, és a szakmunkás-minimálbért illetően is hajlandók elmozdulni korábbi javaslatuktól - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Korábban az oldal 78 ezer forintos minimálbért javasolt, és eredetileg azt szerették volna, hogy a garantált bérminimum - szakmunkás-minimálbér - a minimálbér 122 százaléka legyen.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy mérlegelik a dolgozók javaslatát. Az oldalak között egyelőre a bérmegállapodás harmadik elemében - a bruttó keresetnövelésben - mutatkozik a legnagyobb távolság.

A munkáltatók korábban 73 000 minimálbérre tettek javaslatot. A munkáltatói oldal szóvivője kijelentette, hogy a garantált bérminimum megőrzésében ők is partnerek, és a munkaadói oldal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy pozitív irányú elmozdulás legyen a kérdésben.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke azt szorgalmazta, hogy a megállapodáshoz csatoljanak egy olyan záradékot, amelyben azt kiterjesztik a költségvetési szférára. Dávid Ferenc azt mondta, hogy egy ilyen záradék esetén a VOSZ nem írja alá a bérmegállapodást.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter