Megjelent: 5 éve

Olcsó és vonzó Magyarország - jönnek a brit cégek

Egy éve nyílt meg a brit kereskedelmi központ hazánkban, amelynek a magyaron kívül még öt központja van Közép-Kelet-Európában.

A régió egy több mint százmilliós piac, ahol ráadásul igencsak hasonlóak az alapadottságok: hasonló a GDP-növekedés, képzett és olcsó a munkaerő, illetve egyre jobb a nyelvtudás az alkalmazottak között - mondta az interjúban Oliver Strommer.

A vezető szerint Magyarország a régió többi országa közül kitűnik a kedvező inflációs adatok, a stabil kormánytöbbség, a gazdasági mutatók miatt. Továbbá a képzett magyar munkaerő és annak költséghatékony ereje is vonzza az exportáló cégeket. Ide tartoznak az olyan kérdések is, hogy milyen gyorsan lehet cégek alapítani, milyen a bankstruktúra, milyenek a finanszírozási lehetőségek, mennyire megbízható és stabil a pénzügyi szektor.

- Van olyan brit cég, amely azon gondolkodik, hogy a gyártását Kínából Magyarországra hozza. A munkaerőköltség ugyanis lehet, hogy - most már csak - minimálisan magasabb itt, de közelebb van a piac, így a szállítási költségekkel, logisztikával együtt már könnyen lehet, hogy olcsóbb neki Magyarországot választani - jelentette ki a kereskedelmi központ vezetője.

A vezető azt azért beismerte, hogy a brókerbotrány nem segíti a cégek döntéseit, miként a különadók sem.

- Jelenleg egy öntisztulásra való törekvés indult el a magyar államban, illetve a gazdaságban - mondta a korrupcióról.

A szektorok közül az energia- és az autóipart emelte ki, továbbá a kiskereskedelmet, a szolgáltatási központokat (SSC), a (nyelv)oktatást, illetve a kutatás-fejlesztést látja erősnek, ahol van lehetőség együttműködésre.

Az első évben több, mint 120 brit cég kereste meg a tanácsadó céget a magyar lehetőségek iránt érdeklődve. A jövő évi céljuk, hogy legalább 270 vállalkozásnak mutassák be az ország nyújtotta lehetőségeket és ezzel párhuzamosan legalább félmillió fontnyi üzletet realizáljanak.A tanácsadói egyesület feladata főképp a kkv-k segítése. Az elmúlt években összesen 5 ezer cég tevékenykedett a régióban, ezt 8 ezerre emelnék öt éven belül.

Napi Gazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter