Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Orbán: Változna a nyugdíjszámítás módja, hogy megérje dolgozni

A kormányfő csütörtökön tárgyal a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel, hogy - mint mondta - "férfiemberek módjára" rendezzék a nyugdíjkedvezményekkel kapcsolatos vitát.

Orbán Viktor kifejtette: meg kell egyezni a rendvédelmi dolgozókkal. Ha úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni, "és én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét" - fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor: a nyugdíjrendszer átalakításának végére el szeretné érni, hogy az emberek minél tovább akarjanak munkában maradni, ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ennek érdekében változtatna a kormány a nyugdíjszámítás módján is, és az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - mondta a miniszterelnök.

"Magyarország háborúban áll a munkanélküliséggel"

A miniszterelnök egy másik fórumon is felszólalt kedden, a kormány megalakításának egyéves évfordulója alkalmából tartott, Gazdasági fordulat című konferencián arról beszélt: a gazdaságpolitikai fordulat ugyan megtörtént, ám az még mindig veszélyzónában van.

Úgy fogalmazott: "nem lehetünk elégedettek". Mint mondta, "távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától". Szerinte a közös eredmények reményt keltőek, biztatóak, de nem lehet megállni, hátradőlni, lazítani. "Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen, igen kevés lesz a következő esztendőben" - jelentette ki. Külön szólt az oktatásról, amellyel kapcsolatban "oktatási ugrást" sürgetett.

A megújulás csak akkor működik - folytatta -, ha 2012 után jönnek a Széll Kálmán Terv pozitív hatásai, ha a Széchenyi-terv eléri a kkv-kat, és ha bővítik a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi jelenlétét, ha megindul a nemzeti iparpolitikai program, és ha lábra kapnak a nagy közmunkaprogramok. Ma azonban szerinte még egyik előfeltétel sem áll fenn, a gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van; a jelenlegi kormányzati, politikai képességek mellett a felemelkedés kereteit még nem tudják működő programokkal megtölteni.

"Miközben leszámoltunk a neoliberális korszak elméleti alapvetéseivel, még nem építettük fel a nem liberális gazdaságpolitika 21. századi tervezési, koordinációs kereteit és gyakorlatát" - fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel nem épült ki a reálgazdasági tervezés, a pénzügyi tervezés is féllábas. Szerinte az a legsürgetőbb feladat, hogy a nemzetgazdasági szintű tervezést, koordinálást vertikálisan, horizontálisan és területileg egyaránt kiépítsék, ugyanis ezen múlik a kormány, az ország gazdaságpolitikájának sikere.

Kijelentette: Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de csak megújulással és átszervezéssel nyerheti meg. Hozzátette: "ha mindazt átszervezzük, ami e nélkül hónapról hónapra újratermelné az adósságunkat, akkor nyerhetünk, de csak akkor". Az államadósság és a munkanélküliség Magyarország ellenségei, ezt "onnan lehet felismerni, hogy ha mi nem győzzük le őt, akkor ő győz le minket" - fogalmazott a kormányfő.

Kitért arra is, hogy megérti azokat, akik azért harcolnak, hogy ne kelljen változtatni megszokott életükön, de mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, vagy legalábbis együtt kell élnie vele: nem fizethetünk életerős embereknek korai nyugdíjat, nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van.

"Saját magunkra érdemes hallgatnunk"

Orbán Viktor hosszan beszélt arról, hogy csak "saját magunkra érdemes hallgatunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére". Szerinte az elmúlt húsz évben szinte minden magyar kezdeményezést utolért az a tulajdonság, hogy "mindig azt néztük, mit szólnak ehhez mások". "Vagy bele sem kezdtünk fontos dolgokba, vagy ha belekezdtünk, és valakinek nem tetszett Amerikában, Párizsban, Berlinben, Brüsszelben vagy Londonban, akkor hagytuk magunkat elbizonytalanítani, és végül lemondtunk róla". Összeomlóban egy régi világrend, semmi okunk, hogy "a romok alá szorult megmondóemberek tanácsaira és véleményeire figyeljünk" - fogalmazott.

A kormányfő szerint külföldről érkeznek majd még kritikák, dühödt támadások, harcias felszólítások is az új alaptörvény, vagy a most készülő sarkalatos törvények, vagy éppen a gazdaságpolitika miatt, ám "nekünk higgadtan, udvariasan, rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel csak annyit kell mondanunk: ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga".

Heti öt munkanapból nem lehet megélni - nem lesz vasárnapi zárva tartás?

A miniszterelnök még ezt megelőzően reagált a konferencián előtte felszólalókra. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnökének felszólalására, és azzal egyetértve, hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet. "Amint meg lehet majd élni heti ötnapni munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk" - mondta.

Szintén Demján Sándor kijelentésére, miszerint a bérkommandó tevékenysége a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja, Orbán Viktor azt mondta: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az új adórendszerben bárki kevesebbet keressen, mint korábban. "Nagyon világossá kell tenni Magyarország minden polgára előtt, hogy a kormány nem nyugszik addig, amíg érvényt nem szerez annak az adott szavának, miszerint az adórendszer átalakításának eredményeképpen senki sem kereshet kevesebbet, mint amit korábban keresett" - jelentette ki a miniszterelnök. Ehhez arra van szükség - mondta -, hogy a vállalkozások a bérekkel kapcsolatos megállapodásokat betartsák.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk