Megjelent: 3 hónapja

Összefogtak coachok, facilitátorok, mediátorok, szervezetfejlesztők, trénerek - kata állásfoglalás

Tíz szakmai szervezet fogalmazott meg állásfoglalást a kata-törvény módosításával kapcsolatban. A segítő szakmákra jellemző a szezonalitás és projekt-jelleg, az atipikus munkavégzési formák, amit a kata adózási forma megfelelően támogatott eddig. Valamint ezen foglalkozásokban magas arányt képviselnek a nők, akik számára a katás vállalkozási forma lehetőséget teremtett a gyermekvállalás mellett a szakmai kiteljesedésre, olyan munkaidőt vállalva, ami összeegyeztethető a családi feladataikkal is. A közös állásfoglalás és a szakmai szervezetek javaslatai először a HR Portalon olvashatók.

A coachok, facilitátorok, mediátorok, szervezetfejlesztők, trénerek magyarországi szakmai szervezetei elnökségeinek állásfoglalása a 2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (KATA) szóló törvény kapcsán:

A fent említett magyarországi szakmai szervezetek által képviselt coachok, facilitátorok, mediátorok szervezetfejlesztők, trénerek jelentős hányada dolgozik a KATA hatálya alá tartozó egyéni vagy társas vállalkozási formában. Munkájukat jobbára jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, szervezetek, illetve más egyéni vállalkozók számára végzik, tipikusan egyedi megrendelések alapján, időszakos projektek keretében, a leginkább a szellemi szabadfoglalkozású tevékenységekre jellemző alacsony költségszint mellett.

Megértjük és elfogadjuk, hogy a KATA konstrukciójában szükség van a változtatásra, a visszaélések megszüntetésére és az adó mértékének bevételtől függő sávos emelésére. Ugyanakkor a 2022. július 12-én a Parlament által elfogadott XIII. törvény a szakmánk képviselői számára nehézséget jelent, különösen, hogy az adóév utolsó harmadában teremt sokak esetében olyan helyzetet, amely már aláírt szerződések felülvizsgálatát és módosítását igényli. Ráadásul ellentétes a kormányzat korábbi szándékával, ami az egyszerűsített adózás célját tűzte ki, hiszen jelentős adminisztrációs terheket ró a vállalkozókra a KATA-s vállalkozások megszüntetése és az áttérés az új vállalkozási formára. 

Javaslatok

Nem vitatva a Parlament és a Kormány jogalkotási legitimációját, javasoljuk megfontolásra az elfogadott törvény módosítását, illetve új jogszabály megalkotását a következők szerint:

1. Az évközi adóváltozás szakmánk képviselői számára, nem szolgálja a kiszámíthatóságot, a biztos működést. Ennek alapján javasoljuk, hogy a módosítások hatályba lépése 2023. januárjától történjen, így időt adva az érintettek számára, hogy felkészüljenek az új jogszabályoknak megfelelő működésre.

2. Javasoljuk, hogy a jogi személyeknek KATA-sként jogszerűen számlát benyújtó szakmacsoportok körét bővítsék ki a coach, facilitátor, mediátor szervezetfejlesztő, tréner szakmákra is, amelyek összefoglaló ÖVTJ-kódja 7022.

3. Amennyiben nem lehetséges a törvény módosítása, úgy javasoljuk a KATA adminisztrációjához hasonlóan egyszerű, átlátható, akár sávos adózási konstrukció kidolgozását, amelynek keretében a mellékfoglalkozású és nyugdíjas trénerek is jogszerűen dolgozhatnak.

4. Amennyiben a már elfogadott KATA törvény módosítására nem kerül sor, kérjük, hogy az eddig KATA adózási formában működő társas vállalkozások (Bt., Kkt.) számára is tegyék lehetővé az átalányadózásra való áttérést, megadott bevételi összeghatárig.

Indoklás

Javaslatainkat az alábbi indokokkal támasztjuk alá:

1. Felmérést végeztünk a Tréneri Edzőtábor Egyesület és a Magyarországi Coach Szervezetek Szövetsége tagjai között, és ennek eredménye szerint: 

a. a felmérésben résztvevő 825 fő mintegy 90 százaléka érintett a KATA szabályok változásában

b. a trénerek körében végzett felmérés kitöltőinek több mint kétharmada a bevételek legalább 80 százalékát ART szerinti kifizetőtől szerzi.

2. Az értékrendünk része a méltányosság és az igazságosság. Az új KATA törvény ennek nem felel meg, hiszen lesznek, akik havi 1,5M Ft után 50.000 Ft (3,33%) adót fizetnek majd.

3. Egy ilyen nagy horderejű törvényi változás, mindenképpen társadalmi egyeztetést és konzultációt igényel.

4. Az adózási forma változása miatt megnövekedő adóteher életviteli nehézségeket fog okozni szakmánk képviselőinek, és a társadalmi hatása különösen nagy az alacsony jövedelmű vállalkozóknál. A nehézségek miatt megszűnő vállalkozások tevékenységének hiánya más iparágakban is problémákat okozhat a fejlesztések elmaradása miatt.

5. A szakmánkra jellemző szezonalitás és projekt-jelleg kedvez az atipikus munkavégzési formáknak, amit a KATA adózási forma megfelelően támogatott eddig. 

6. Szakmánkban nagy arányt képviselnek a nők, akik számára a KATA-s vállalkozási forma lehetőséget teremtett a gyermekvállalás mellett a szakmai kiteljesedésre, olyan munkaidőt vállalva, ami összeegyeztethető a családi feladataikkal is.

7. A KATA keretrendszer egyszerű, átlátható, törvényes működésre adott lehetőséget. Az egyszerű adminisztráció, ami megfelelt a kormányzati szándékoknak („söralátétnyi adóbevallás”), a vállalkozók számára is nagyon kedvező volt - az alkotó energiákat nem kötötte le a túlzott adminisztráció.

Összefoglalásképpen, az egyszerűsített adminisztrációjú adózási lehetőségnek, a KATA-nak a szakmánk számára való megszüntetését aggályosnak tartjuk. Javasoljuk a törvény módosítását a fent leírtak szerint. Szívesen működünk közre a törvénymódosítás irányaira és részleteire vonatkozó előkészítő társadalmi konzultációban. A mediátor szakma képviselői pedig készek közvetítőként részt venni a konzultációk sikeres megvalósításában.

Az állásfoglalásban részt vevő szakmai szervezetek: 

 • Közép-Európai Mediációs Intézet Egyesület elnöksége
 • Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület elnöksége
 • Magyarországi Coach Szervezetek Szövetsége elnöksége
 • Magyarországi Facilitátorok Egyesülete elnöksége
 • Magyar Pszichológus Trénerek Egyesülete elnöksége
 • Nemzetközi Coaching Szövetség (ICF) Magyar Tagozatának elnöksége
 • Országos Mediációs Egyesület elnöksége
 • Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága elnöksége
 • Tréneri Edzőtábor Egyesület elnöksége
 • Tréning Kerekasztal Egyesület elnöksége

Budapest, 2022. július 25.

 • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
 • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
 • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
 • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat

Több tanár is levelet kapott a tankerülettől, miszerint jogosulatlanul maradtak távol a munkától. Teljes cikk

Hivatalosan nem lesz őszi szünet

Hosszabb lesz a téli szünet, viszont központilag meghirdetett őszi szünet nem lesz, jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Feldolgozóipari kkv-k kaphatnak rezsitámogatást

Ha csökken a foglalkoztatottság, újabb munkahelymentő akcióterv indul - jelentette be az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Teljes cikk