Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Öt százalékra csökken az élősertés és a félsertés áfája

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől; a döntés az adótörvények elfogadásával lép hatályba, a mérséklés ellenére a szektor fehéredésének köszönhetően az adóbevételek várhatóan szinten maradnak. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak azt mondta: ezúttal nem a kisfogyasztóknak akartak kedvezni, a lépés a munkahelyvédelmi akcióterv része.

A sertés áfájának mostani csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv, nem pedig a szociális intézkedések része – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. A kormány ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől. "Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről - tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt - a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására - azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, Menczel Lászlóné szerint az áfacsökkentés életmentő számukra. Hangsúlyozta: az ágazat ezzel lehetőséget kapott az életben maradásra.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt csütörtökön, hogy az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, egyenletesebben oszlik el ugyanis az adóteher az ágazati szereplők között. Az importálók előnyeit a lépés visszaveti, hiszen hasonló vagy azonos feltételekkel a magyar sertés versenyképes - mondta Fazekas Sándor.

A miniszter szerint az áfacsökkentés hatása megjelenik majd a belföldi fogyasztás emelkedésében is, és árak csökkenését is várják attól, mivel a vágóhidak alacsonyabb áfával jutnak az állatokhoz. Így az intézkedés a termelők és a feldolgozók likviditását is pozitívan befolyásolja - mondta Fazekas Sándor.

Hozzáfűzte, hogy az élelmiszergazdaság más területein tovább folyik a munka az áfa mérséklése érdekében.

Az MTI költségvetési kiesést firtató kérdésére Fazekas Sándor azt közölte, hogy ez mintegy 10 milliárd forintos tételt jelent, de ezt kompenzálja az ágazat fehéredése. Most ugyanis az ágazatban a feketegazdaság becsült aránya 20-40 százalék közötti. Így a fehéredés miatt az állam adóbevételei hasonló, vagy közel azonos szinten lesznek mint korábban.

Az MSZP azonban elégedetlen a lépéssel. Szerintük a kisfogyasztóknak ettől egy fillérrel sem lesz olcsóbb a sertéshús. Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a bejelentés azoknak kedvez, "akik féldisznóval a hátukon szoktak hazajárni a piacról".

Az MSZP az alapvető élelmiszerek árának azonnali csökkentését követeli, egyúttal elvárja, hogy a mezőgazdasági bizottság a sertéstartók érdekében azonnal nyújtson be módosító javaslatot.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk