Ötszáz határőr nem óhajt rendőr lenni"/>
Megjelent: 12 éve

Ötszáz határőr nem óhajt rendőr lenni

A januártól a rendőrség kötelékébe kerülő tíz és félezer fős határőrség létszámából mindössze ötszázan nem vállalták el, hogy rendőrként folytatják tovább a munkát - közölte Béndek József, a határőrség országos parancsnoka a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság (NHI) évértékelő és -záró állománygyűlése után.

A sajtótájékoztatón Lukács Sándor, a szlovén és horvát határszakaszt felügyelő NHI igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a zalai határőrök két megye, Somogy és Zala rendőrségi állományába kerülnek át. A NHI kötelékébe tartozó 756 emberből 343-an a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, 324-en pedig a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozói lesznek. A központi Gazdasági Ellátó Igazgatósághoz kilencen, a nyugat-dunántúli hasonló szervezethez 28-an mennek dolgoznin - tette hozzá.

Lukács Sándor, aki jövő nyártól szintén nyugdíjas lesz, arról is beszámolt, hogy Nagykanizsáról 19-en felmentéssel vonulnak nyugdíjba, ugyancsak 19-en végkielégítéssel távoznak, négy közalkalmazott pedig a prémiumévek programja keretében vonul nyugállományba.

Egy kérdésre válaszolva Béndek József elmondta: a szlovéniai Hosszúfaluban (Dolga Vas) működik majd a magyar, a szlovén és az osztrák rendőri szervek közös kapcsolattartó szolgálati helye, amelyhez később a horvátok is csatlakozhatnak. Öt hasonló szolgálati hely működik Magyarországon, januártól valamennyi már a rendőri együttműködést, nemcsak a határőrizettel járó feladatokat segíti.

Az országos határőrparancsnok szólt arról is, hogy 2008 első negyedéve minden bizonnyal sok költözéssel jár majd a határőrök és a rendőrök részéről. Azokon a településeken ugyanis, ahol mindkét rendvédelmi szervezetnek vannak állományai, egy felmérést követően összevonják az objektumokat. Béndek József szerint valószínűleg a rendőrök költöznek, mert a határőrségi ingatlanok jelentős része jobb állapotú, mint a rendőrségé.

Zala az egyetlen megye az országban, amelynek december 21-től schengeni külső és belső határa is lesz, miután Szlovénia felé nyitottá válik a határ, Horvátország vonatkozásában azonban marad az ellenőrzés. A horvát turizmust ez a változás csak kis mértékben érinti, ugyanis mindkét ország polgárai továbbra is személyigazolvánnyal kelhetnek át a horvát-magyar határon, de a horvátoknak ezentúl egy betétlapot is kell majd hozniuk a személyi okmányok mellett - fejtette ki Béndek József.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk