kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Ötvenezernél is több munkahely jöhet létre ez évben

Az év végéig országosan 56,2 ezerrel emelkedhet az alkalmazásban állók létszáma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat prognózisa szerint, amelyet vállalatok, intézmények megkérdezése alapján készített. A becslést a foglalkoztatottak 2007. harmadik negyedéves 3,947 milliós KSH létszámadatára vonatkoztatva készítették.

A szolgálat az országos adatokat a múlt év negyedik negyedévében régiónként végzett felmérés válaszai alapján összesítette. Ennek során csaknem 8 ezer gazdálkodó létszámfelvételi, létszámleépítési terveiből számolták ki az országos adatot.

A mintában szereplő gazdasági szervezetek szerint a felmérést követő negyedévben 0,2 százalékkal csökkenhet a foglalkoztatottak létszáma, egy év alatt pedig 1,4 százalékkal emelkedhet. Rövid távon csak a mikrovállalkozások akartak létszámot emelni, egy éves távlatban minden vállalat létszámbővítést tervezett. A válaszoló gazdálkodók csaknem egyötöde létszámcsökkenést, harmada emelést tervezett mindkét időszakra. A gazdálkodók fele rövid és hosszútávon egyaránt stagnálással számolt.

Ahol egy éves prognózisként létszámemelést terveztek: a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása (4,3 százalék), a gépipar (4,4 százalék), a máshova nem sorolt feldolgozóipar (5,8 százalék), a szálláshely, szolgáltatás vendéglátás (2,8 százalék), a pénzügyi közvetítés (3,4 százalék), a kereskedelem, javítás (2,6 százalék), a fafeldolgozás, papírgyártás, kiadói nyomdai tevékenység (2,4 százalék), az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás (2,0 százalék), a textília, textiláru, bőrtermék, lábbeli gyártása (1,8 százalék), a vegyipar (1,9 százalék).

Ahol létszámcsökkenést feltételeztek: a mezőgazdaság, vad, erdő-, halgazdálkodás (-4,1 százalék), a villamos energia, gáz és vízellátás (-2,1 százalék), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (-3,9 százalék), az egészségügyi, szociális ellátás (-1,2 százalék).

Területenként átlag feletti foglalkoztatás emelést terveznek Komárom-Esztergom megyében (7,3 százalék), Győr-Moson-Sopron megyében (3,2 százalék), Fejér megyében (2,0 százalék).

Létszámcsökkentést terveznek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (-3 százalék), Somogy megyében (-0,4 százalék), Békés megyében (-0,2 százalék). A többi megyében stagnálásról szóltak a válaszok.

A mezőgazdasági, az építőipari, az élelmiszeripari, szakképzett pedagógus foglalkozások esetében minden vállalkozási formánál a létszámmozgás negatív. Nagyobb létszámnövekedéssel a vas- és fémipari, valamint a feldolgozóipari gépek kezelői foglalkozási csoportokban számoltak a munkáltatók.

A regionális munkaügyi központok legutóbb a múlt év őszén a negyedik negyedéves felmérés keretében kérdezték meg környezetükben a gazdálkodókat létszámfelvételi és leépítési terveikről, ezeket az adatokat először régiós szinten összesítették, majd ezekből a régiós felmérésekből készült az országos összesítés, illetve a prognózis.

A válaszoló mintegy 8 ezer gazdálkodó csaknem 700 ezer munkavállalót foglalkoztat. A válaszolók 66 százaléka mikro- és kisvállalkozás, ezek a cégek körülbelül 100 ezer munkavállalót alkalmaznak. A 250 dolgozónál nagyobb létszámú gazdálkodók a válaszolók 7 százalékát jelentik, de több mint 350 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

A szolgálat már 2005 óta készíti negyedévente a felmérést, általában 10 ezer munkáltatót kérdeznek meg, s körülbelül 8 ezren válaszolnak.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk