Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

PDSZ-levél Hoffmannak: átgondolandó az érettségi reform

Levélben fordult Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a tömörülés átgondolandónak tartja az érettségi vizsga újraszabályozására vonatkozó államtitkársági javaslatot.

A szervezet honlapján közzétett levélben egyebek között az olvasható: támogatják az érettségi rendszerének átgondolását, és fontosnak tartják az előre hozott érettségi vizsgák metódusának újraszabályozását, mint ahogy prioritás az érettségi rangjának megerősítése is.

Az államtitkárság megoldási javaslatát azonban átgondolandónak érzik, mert - mint kifejtették - "az elégségeshez szükséges minimum százalék határ megemelése nem feltétlenül vezet a kívánt cél eléréséhez", a megalapozottabb tudáshoz.

"A tan- és vizsgaanyag összetétele az, ami önmagában determinálja a mindenkori maturálók felkészülésének minőségét, ezért mi ezt az irányt tartjuk követendőnek" - fogalmaztak, hozzátéve: bíznak abban, hogy az államtitkárság elfogadja érveiket, s azt a megoldást választja, amely a megszerzett tudás birtokában eredményes életpályához segíti a végzős középiskolásokat.

Az oktatási államtitkárság javaslata szerint - amelyet csütörtökig lehetett véleményezni - a jelenlegi 24 idegen nyelv helyett 6 világnyelvből, illetve egy klasszikus nyelvből és a nemzetiségek által használt nyelvek közül a magyarországi középiskolákban oktatott nyelvekből lehetne idegen nyelvi érettségit tenni a 2013/2014-es vizsgaidőszaktól. Az érettségin az elégségeshez 20 százalék helyett 25 százalékos eredményt kellene elérni.

Az előterjesztés szerint a 2013/2014-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakától az idegen nyelvi érettségi vizsgatárgyak száma csökkenne, és a jövőben a vizsgaszabályzat határozná meg - de a korábbi évekhez képest jelentősen korlátozná -, hogy az idegen nyelvek közül melyekből lehetne érettségi vizsgát tenni.

Módosítaná az oktatási államtitkárság az előre hozott érettségi fogalmát is, és szintén a 2013/2014-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakától előre hozott érettségi vizsga letételére csupán - további tényezők együttes figyelembevételével - élő idegen nyelvből, latin nyelvből, informatikából lenne lehetőség.

Az előterjesztés javaslatot tesz továbbá a vizsgatárgyak akkreditálási folyamatának és az akkreditált vizsgatárgyak, a művészeti vizsgatárgyak, valamint az utazás és turizmus választható közismereti vizsgatárgy helyzetének megváltoztatására is. A pszichológia vizsgatárgyból a 2014/2015-ös tanév május-júniusi vizsgaidőszakában lehet először választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tenni.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter