Megjelent: 9 éve

Pénztudatossággal könnyebben átvészelhető a munkanélküliség

Sokaknak nincs semmilyen tartaléka arra az időszakra, ha véletlenül munkanélkülivé válna, ám ezt a nehéz, sokszor évekig tartó időszakot pénzügyi tudatossággal enyhíteni lehetne - hívják fel a figyelmet a pénzügyi intelligencia fontosságára szakemberek.

Egyes szakértők szerint 2009 negyedik negyedévétől átlagban két év alatt lehet hazánkban munkát találni. Nagy nehézséget jelent tehát, ha valakinek semmilyen tartaléka nincs a munkanélküliség időszakára, amit pénztudatossággal enyhíteni lehetne.

Csapó Ida önismereti tréner, pénzspecialista szerint a hagyományos intelligenciához hasonlóan a pénzügyi intelligenciának (PIQ) is van mérőszáma, amit olyan tényezők határoznak meg, hogy képesek vagyunk-e jól befektetni, meg tudjuk-e védeni a pénzünket, áldozunk-e energiát a pénzügyi tájékozottságunk növelésére.

A szakember szerint érdemes tisztában lenni pénzügyi személyiségtípusunkkal és az általános pénzügyi életciklusokkal. A kudarcos életstílus eladósodást jelent, és ez többnyire a költekező emberek pénzkezelésének következménye. Az átlagos életstílus esetében az ember mindent felél, a sikeres pénzügyi életstílusúak ezzel szemben nemcsak biztonsági tartalékot képeznek, hanem hosszú távú befektetéseik is vannak, képesek passzív jövedelmet generálni.

A pénzügyi helyzetet tekintve a nőknek tudatosabban kell pénzügyileg tervezniük, mert jövedelmük mindenütt alacsonyabb, s a gyerekszülések miatt a karrier életciklusuk is töredezett. Ráadásul a szegénység tekintetében a legveszélyeztettebb a gyermeküket egyedül nevelő nők csoportja.

Népszabadság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter