Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Pintér Sándort az "elfelejtett" nemzetbiztonsági ellenőrzésről, bevándorlásról faggatták

Nőtt a rendőrség létszáma, több a rendőr a közterületeken - mondta a múlt évről Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán kedden.

images

Pintér Sándor hozzátette: 33 százalékkal nőtt a közterületi jelenlét, ez biztosította a nagyobb rendet és a bűncselekmények számának a csökkenését is.

Pintér Sándor a bevándorlásról

A tárcavezető külön szólt a menekültkérdésről, közlése szerint a migrációs nyomás mértékét jól mutatja, hogy míg tavaly 42 ezer menekültügyi kérelem érkezett, addig az idén május végéig 50 ezer, így várhatóan az év végig meg fogja haladni a 100 ezret a kérelmek száma. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új bevándorlási politika kialakítása jelenleg is a kormány előtt van.

Pintér Sándor több mint kétórás meghallgatásán a rendészeti területről az életpályamodell kialakítását és annak júliustól történő hatályba lépését emelte ki, ez az előrelépési lehetőségek mellett lakhatási jogosultságot és életbiztosítási rendszert is tartalmaz. Sikeresnek nevezte a 112-es hívórendszerhez kapcsolódó új fogadóállomások kialakítását, amely növelte a hatóság reagálóképességét.

Kósa Lajosnak, a bizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint felkészült-e Magyarország a visszatelepítésekre, mennyibe kerül a bevándorlók kezelése, illetve mire lehet számítani a jövőben, Pintér Sándor azt mondta: Törökországnál 2 millióan, az úgynevezett Selyemúton, vagyis Afganisztán-Pakisztán térségében egy-másfél millióan, Líbia partjainál több százezren várakoznak, hogy Európa felé vegyék az irányt. Közlése szerint a rendőrségnek az idén június végéig már egymilliárd forint költséget jelentettek az illegális határátlépők, akiknek emellett 4300 forintba kerül naponta az ellátásuk. A visszafogadásokkal kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerbekkel visszafogadási kötelezettséget tartalmazó egyezményünk van, de a szerb hatóságok csak napi 30 embert tudnak visszavenni.

Pintér Sándor a zsúfolt börtönökről

A büntetés-végrehajtásról (bv) szólva elmondta: 2010-ben 12 ezren voltak bv-intézetekben, tavaly 17 886-an, utóbbi adat csökkenést jelent a tavalyelőtti 18 ezerhez képest. A fogvatartottak számának növekedését a hatóságok alaposabb eljárásával indokolta. Ismertette: nyolcéves programot irányoztak elő a férőhelybővítésre, azon belül új börtönök építésére. Célként fogalmazta meg a fogvatartottak teljeskörű önellátását.

Pintér Sándor a korrupcióról

A belügyminiszter szólt a belső korrupció elleni fellépésről is, közölte: a Nemzeti Védelmi Szolgálat nemzetközi módszereket és eszközrendszert alkalmaz, továbbá együttműködnek a társhatóságokkal.

A Terrorelhárítási Központ munkájából szintén az illegális migrációra irányuló szűrő- és kutatómunkát emelte ki.

Pintér Sándor az életpályamodellről

Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke egyebek mellett az életpályamodellt bírálta, értékelése szerint a kormány becsapta és cserbenhagyta az állományt az új szolgálati törvénnyel, amely 3 évvel tolja el az életpályarendszer bevezetését. A bevándorlókról azt mondta, hogy a kormány közpénzből hergeli idegengyűlöletre a magyar embereket, a nyomozóhatóságba vetett bizalom pedig megrendült.

Válaszában Pintér Sándor azt mondta: az életpályamodellt júliustól bevezetik, az érintetteknek átlagosan 30 százalékkal nő az illetményük. Közvélemény-kutatásra hivatkozva pedig közölte: a Magyar Tudományos Akadémia után az emberek a rendőrségben bíznak a leginkább.

Az ellenzéki képviselő Habony Árpád személyét, eljárás alá vonhatóságát firtató kérdésére azt mondta: kérdés, hogy van-e olyan tevékenység, amely miatt eljárás alá vonható lenne, vagy csak egy politikai céltábla, mert a pártpolitikától mentes rendőrség politikai céltáblával nem fog foglalkozni.

Pintér Sándor az "elfelejtett" nemzetbiztonsági ellenőrzésről

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s tagja egyebek között Andy Vajna kormánybiztos nemzetbiztonsági ellenőrzését firtatta, erre Pintér Sándor azt mondta, hogy az folyamatban van. Szintén választ várt arra, vajon Pintér Sándor tudja-e, ki az a hat ember, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. A miniszter erre azt mondta, hogy igen-nem válasszal megválaszolható kérdésre elvből nem válaszol.

Simon Miklós, a bizottság fideszes alelnöke a többi között a határőrség felállításáról kérdezte a minisztert, aki válaszában kifejtette: a határőrséget nem szüntették meg, hanem integrálták a rendőrségbe. Értékelése szerint a rendőrség kellően hatékony, az illegális határátlépők 97-98 százalékát elfogják.

Pintér Sándor az új traffipaxokról

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja a többi közt a körzeti megbízotti jelenlét hiányában fellépő, vagyon elleni bűncselekményekre hívta fel a figyelmet, valamint az új traffipaxokra, amelyek szerinte újfent nem a baleseti gócpontokba kerültek, és szerinte csak pénzbehajtást szolgálnak.

Pintér Sándor válaszában kifejtette: a körzeti megbízotti posztok feltöltése 98 százalékos, az új traffipaxrendszer eredményeit pedig jövőre lehet majd számon kérni. Hozzátette: fix és a mobil készülékeket is egyaránt rendszerbe állítanak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter