Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

"Politikai tisztogatás" vagy "kizárólag megújítás" zajlik a közmédiában?

Az Index információi szerint egy háromtagú bizottság (a vallási műsorok főszerkesztője, egy leendő ifjúsági műsor szerkesztője, és egy HR-es) közli a dolgozókkal, hogy ki megy, és ki marad. Kirúgtak több híradóst; Az Este, a Parlamenti napló és az egykori Kultúrház komplett stábját. Többek között Benda Lászlót, Mészáros Antóniát, Luigits Tamást és Winkler Nórát is elküldték. A Népszabadság úgy tudja, az elbocsátottak között van Galambos Péter, aki a kulturális szerkesztőségnél dolgozott, évekig volt a Magyar Televízió "hangja". Távozik Daróczi János, az MTV kisebbségi műsorainak főszerkesztője, a Roma Magazin felelős szerkesztője. Elküldték Rózsa Pétert (aki a Teadélután műsorvezetője volt legutóbb), Erdős Gábor alapító főszerkesztő, műsorvezetőt, Márkus Kata vezető szerkesztőt, Torma Tamás vezető szerkesztőt.

Több híradós riporterrel nem a saját főnökük közölte a rossz hírt, hanem Riskó Géza, a sportszerkesztőség vezetője - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, szerdán több rádióst is Riskóhoz küldtek a felmondási levélért, ők sem kaptak indoklást arról, miért nem a saját főnökük közli velük a hírt. További nevekkel bővült a Magyar Rádiótól elbocsátottak listája is.

Facebookon zajlik a harc

A Facebook közösségi oldalon szaporodnak a közmédiás témájú csoportok. A közmédiát bojkottálók ("Nem hallgatom, nem nézem többet a közmédiát - szolidarítás az újságírókkal" nevű) csoport, illetve a "Szolidáris vagyok a kirúgott közmédiásokkal" oldal mellett - illetve azok ellenében - megalakult egy "Hallgatom és nézem a közmédiát - egyetértek annak átalakításával" elnevezésű rajongói oldal is.

"Állítsák le a tisztogatást!"

Az LMP után az MSZP is politikai tisztogatásnak nevezte a közmédiában zajló csoportos leépítést. Mandur László, az Országgyűlési kulturális bizottságának szocialista tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján "szakmailag megalapozatlan, emberileg megalázó, politikai alapú tisztogatásnak" nevezte a létszámleépítést. Kifogásolta, hogy a közmédiumok elbocsátandó munkatársai között Nívó- és Pulitzer-emlékdíjas műsorkészítők vannak.

"Közszolgálat helyett pártszolgálat" zajlik a közmédiumokban -– fogalmazott a politikus, hozzátéve: a tisztogatás a teljes magyar médiavilágban elkezdődött. Az MTI híradása szerint az MSZP arra szólítja fel a közmédiumok vezetőit, hogy fejezzék be a kirúgásokat, és műsortervek, konkrét elképzelések mentén határozzák meg a közmédia jövőjét. A párt Rogán Antal fideszes képviselőtől is azt várja, hogy vonja vissza a médiatörvényhez benyújtott módosító javaslatát, amelynek értelmében évről évre módosítható a közmédiumok szerkezete - mondta Mandur László.

MTVA: mindvégig jogszerűen jártak el

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megerősíti, hogy a munkavállalóit érintő csoportos létszámleépítés során mindvégig jogszerűen és a szociális szempontokat messzemenőkig figyelembe véve járt el - közölte Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az MTVA a csoportos létszámleépítés kapcsán az MTVA ideiglenes Üzemi Tanácsával konzultációt folytatott, amely megállapodással zárult - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Kérik a sajtó munkatársait, hogy értesüléseiket a létszámleépítés körülményeiről legyenek kedvesek ellenőrizni, s azt is jelzik: ehhez az MTVA Kommunikációs Igazgatósága a rendelkezésükre áll.

Cserháti Ágnes tudatta: minden kollégának, akinek szerződésmódosítást kínálnak, világosan elmondják, hogy nem köteles azt aláírni, a módosítás a munkáltató ajánlata, amelynek elfogadásáról ő szabadon dönthet. A munkaszerződés módosítása a két fél egyező akaratával történhet meg. "Aki ennek ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat" - írták.

A közleményben az olvasható: a leépítésben érintettek politikai alapon történő kiválasztására tett utalások súlyos vádak, melyeket az azokat megfogalmazóknak bizonyítaniuk kell majd, akár bíróság előtt is. "Határozottan kijelentjük, hogy döntéseink kizárólag a közszolgálati média megújítását szolgálják. Akik politikai tisztogatásról beszélnek, azok az elavult, alacsony presztízsű, átláthatatlanul gazdálkodó közmédia fenntartásában érdekeltek" - fogalmazott Cserháti Ágnes.

Népszabadság/Index/MTI
Follow hrportal_hu on Twitter