Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Portugália: 150 ezren tüntettek a munkahelyek védelmében

Mintegy 150 ezer alkalmazott tüntetett Lisszabonban csütörtök délután az Európai Unió újonnan kidolgozott munkaügyi stratégiája ellen, amely könnyíti a munkahelykeresést és az átképzést, de hasonlóan egyszerűsíti az elbocsátást is.

A felvonulók az EU-tagországok állam- és kormányfőinek aznap kezdődött találkozójához időzítették akciójukat. A csúcstalálkozót megelőzően a tagállamokat képviselő José Sócrates portugál miniszterelnök, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint a munkáltatói és a szakszervezeti szövetségek vezetői megállapodtak az említett stratégia - a biztonság és rugalmasság kölcsönösen előnyös egymásra hatását szavatoló rendszer - fontosabb elemeiről.

Az uniós vezetők történelmiként üdvözölték az elvi megállapodást, a helyi szakszervezetek vezetői szerint azonban annak jóval több a hátulütője, mint a pozitívuma: ők úgy vélik, az új rendszer a dolgozók elküldésének szabályait egyszerűbbé teszi, a bérek csökkenésének irányában hat, nem növeli, hanem csökkenti a biztonságot az alkalmazottak szempontjából, emellett a szakszervezetek befolyását is csorbítja.

A tüntetésen zömében portugál dolgozók vettek részt. Az uniós elképzelések mellett a helyi kormány politikájának több eleme ellen is tiltakoztak. A felvonulók egyben nagyobb szociális védelmet sürgettek az uniótól.

Lisszabonban az EU-vezetők az unió új reformszerződésének jóváhagyása érdekében tartanak informális találkozót. A szerződés egyik célja az lenne, hogy erősítse az uniós szociális modellt. Másfelől az EU intézményes szerkezetét a készülő dokumentum úgy alakítja át, hogy arra építve egyszerűbbé válik olyan további jogszabályok kidolgozása, amelyek könnyíthetik a lakosság mindennapi életét.Follow hrportal_hu on Twitter