Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Reálbér emelkedést szeretnének a szakszervezetek

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók közös felelőssége, hogy december elejére megállapodás szülessen a minimálbérről, a szakmunkás bérminimumról, valamint a bérajánlásról - mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöki posztját betöltő szakszervezeti vezető. Hozzátette: a tárgyalásnak nincs alternatívája.

A 2010-re elfogadott adó- és járulékváltozások miatt differenciált béremelésre lenne szükség. Elsősorban azoknak kell segíteni, akiknek a havi bruttó keresete nem éri el a 160 ezer forintot, mivel számukra nem jelent előnyt az szja szabályok változása - fűzte hozzá Borsik János.

A szakszervezeti vezető szerint a bértárgyalások során a kormánynak aktívabb szerepet kellene vállalnia, nemcsak a munkavállalók rossz helyzete miatt, hanem azért is, mert az adó- és a járulékrendszer átalakításával maga idézte elő a nettó keresetek divergálását.

A szakszervezetek a 2010-es minimálbérre 80 ezer forintos ajánlatot tettek. Borsik János szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján ennek az emelésnek nem lennének negatív munkaerő-piaci hatásai. A bérfeszültségek elkerülése érdekében azonban a minimálbér-emelés arányában növelni kell a szakmunkás bérminimumot is - közölte.

Borsik János "egészségtelennek" tartja, hogy a béren kívüli juttatások aránya helyenként a keresetek 10 százalékát is elérik. Ezért a helyi tárgyalásokon azt is mérlegelni kell, hogy a jövőre már adóval sújtott juttatásokat miként lehet átalakítani bérjellegű jövedelemmé.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter