Megjelent: 10 éve

Reform a munkaerőpiacon: sokaknak fog fájni

Bár a kormány keddi ismertetéséből csak a reformcsomag alapelvei és határidői derültek ki, a mfor.hu igyekszik összefoglalni a különböző területeket érintő változásokat és próbálja számba venni a lehetséges konkrét intézkedéseket.

Jövőre 195, 2013-ban pedig további 18 milliárd forinttal javítaná kormány a költségvetés egyenlegét a foglalkoztatás és a munkaerőpiac reformjának köszönhetően. Ebben valószínűleg lesznek kiadáscsökkentések és bevételnövekedések is, a fő cél a rokkantnyugdíjasok visszaterelése a munkaerőpiacra és a munkanélküli segély jogosultsági idejének harmadára csökkentése.

Csak három hónapig jár majd a segély

Ahogy az mfor.hu már korábban megállapította, a Munkaerőpiaci Alap költségvetésén nehéz látványosan faragni, hiszen összesen 337,2 milliárd forint a büdzsé. Ezen belül a legnagyobb tétel az álláskeresési támogatások kifizetése, melyre 134,8 milliárd forint megy el.

A hírek szerint a Széll Kálmán Terv keretében a kormány a jelenlegi 270-ről 90 napra csökkenti majd a segély jogosultsági idejét, ezzel a 135 milliárdos összeg egy jelentős részét sikerülhet megtakarítani, azonban a tervezett 200 milliárdtól még messze leszünk. Emellett elképzelhető a foglalkoztatási és képzési támogatások idei 40 milliárdos keretének megvágása is, de ott sem lehet jelentősen faragni.

A rokkantak jelenthetik a megoldást

A hírek szerint a rokkantnyugdíjasok és a korkedvezményes nyugdíjak eltörése jelenthetik a megoldást a problémára. "Magyarországon ma sokkal kevesebben – 3,8 millióan – dolgoznak, mint ahány munkaképes lakosa van az országnak" - olvasható a Széll Kálmán Tervben. A kormány szerint az a probléma, hogy az államnak hitelt kell felvennie, mert a hiányzó munkahelyek miatt elmaradnak a bevételek, emellett a lakosság is eladósodik, mivel munka nélkül nem tud megélni.

A terv szerint mindenkinek munkát kell adni, aki képes dolgozni, ez pedig elsősorban a közmunkaprogramokkal oldható meg. A hírek szerint a kormány azt szeretné elérni, hogy a majdnem 350 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjasból legalább 100 ezret sikerüljön visszaterelni a munkaerőpiacra, ennek érdekében felülvizsgálják a minősítéseket. Sajtóhírek szerint ők is elsősorban közmunkákban vehetnének részt, melyekben akár magánvállalkozásoknál is elláthatnának fizikai állapotuknak megfelelő munkát. A kapott munkabér után azonban adót és járulékokat kellene fizetniük, ami jelentősen növelné a bevételeket.

Ha a százezer ember esetében átlagosan csak bruttó 80 ezer forintos munkabérrel számolunk, akkor is 100 milliárdos pluszbevételt jelentene az államkasszának a 7,5 százalékos munkavállalói és 3 százalékos munkaadói járulék. Csak éppen azok járnának rosszul, akik eddig ugyanennyi rokkantnyugdíjat kaptak adó- és járulékmentesen.

Széll Kálmán Terv

A kormánytól csak alapelveket és határidőket kaptunk, de az mfor.hu a korábbi tanulmányok és sajtóhírek, valamint a Széll Kálmán Terv alapján próbálja kitalálni a reformcsomag konkrét intézkedéseit. A tervek szerint az alábbi részekből áll majd a sorozat:

- közösségi közlekedés
- foglalkoztatás, munkaerőpiac
- nyugdíjrendszer
- oktatás
- egészségügy
- állami és önkormányzati finanszírozás
- államadósság csökkentő alap

A rokkantnyugdíjak mellett a korkedvezményes nyugdíjazás eltörlése hozhat pluszbevételt a kormánynak, hiszen így megszűnne az eddigi kivételes helyzetben lévő szakmák (rendőr, tűzoltó, katona stb.) kiváltsága, és másokhoz hasonlóan 65 éves korukig kellene dolgozniuk. A szakszervezetek máris tiltakoztak a tervezet ellen, azonban ha lesz elég akarat és politikai erő a kormányban, akkor ezzel a lépéssel is jelentősen növelheti adó- és járulékbevételeit.

Nem lehet több a segély, mint a fizetés

"Nem tartható fenn az a rendszer, az a gondolkodásmód, amely szerint a különböző jogcímeken járó támogatások összeadott értéke hasonló nagyságrendet érhetett el, mint a munkával megkereshető bér. Éppen ezért olyan szabályt alkotunk, amely maximálja a segélyek, különböző szociális juttatások összeadott értékét. Fontos, hogy ezen a területen tisztán lássunk, ehhez pedig tisztázni kell az állami és az önkormányzati segélyezési rendszer sokszor kusza viszonyait" - olvasható a tervben.

A fenti intézkedéseknek köszönhetően a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatási szintet, mellyel sereghajtók vagyunk Európában, tíz éven belül 70 százalékra emelné az Orbán-kormány. Mindezek mellett ha következetesen végrehajtják a csomagot, akkor összejöhet a tervezett 200 milliárd forint körüli egyenlegjavulás is.

Persze a foglalkoztatás terén kiadásokkal is kell számolnia a Széll Kálmán Tervnek, hiszen a közmunkák esetében a legtöbbször az állam vagy az önkormányzat lesz a munkaadó. A kormány szerint azonban jórészt olyan munkákat valósítanak majd meg, melyekre amúgy is szükség lenne, példaként a gátak, víztározók építését és a belvízelvezető csatornák kialakítását hozták fel.

Nagyot fordul a világ januártól

Az intézkedések ütemezése is szerepel a Széll Kálmán Tervben, ezek szerint az előbb említett közmunkák kivitelezési tervei július elejére készülnek el, ahogy addigra megszületnek majd az új közfoglalkoztatás alapjait jelentő jogszabályok is.

Szintén július elejére ígéri a kormány azt, hogy megalkotja az új rokkantnyugdíjazási rendszer részleteit, illetve létrehozza a szükséges intézményeket. Ezek után pedig az új rokkanttá nyilvánítások már a szigorúbb feltételek mellett történhetnek meg, illetve felülvizsgálhatják a korábbi minősítéseket. Erre a felülvizsgálatra jövő januárig adott magának időt a kormány, így 2012 elejétől gyökeres változások lehetnek, hiszen egyszerre több tízezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter