Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Rehabilitációs járadék rokkantsági nyugdíj helyett

Megváltozik a rokkantsági nyugdíj rendszere. A kormányzati előterjesztés szerint rehabilitációs járadékot és új orvos szakértői minősítést vezetnének be - írja a Népszabadság.

images

Rokkantsági nyugdíjban a jövőben csak azok részesülnének, akik teljes értékű munkára rehabilitációval sem tehetők képessé.

A szabályozás megváltoztatását sürgette, hogy jelenleg a nyugdíjkorhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma meghaladja a 465 ezret, a korhatár felettiekkel együtt eléri a 800 ezret. Rendszeres szociális járadékban több mint 200 ezren részesülnek. Az ellátásra fordított kiadások évről évre növekedtek - tavaly már megközelítették a 750 milliárd forintot. Becslések szerint a rokkantsági nyugdíjasok több mint háromnegyede képes volna arra, hogy valamilyen, az egészségi állapotának megfelelő munkát végezzen.

A tervezet szerint a rehabilitációs járadék összege magasabb lesz, mint a rokkantsági nyugdíj. A legföljebb három évig folyósítható rehabilitációs járadékra az lesz jogosult, akinek egészsége 50-79 százalékban károsodott. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, az egészségkárosodott rokkantsági nyugdíjra vagy szociális járadékra válhat jogosulttá, illetve munkanélküli- vagy szociális ellátásban részesülhet.

A lap cikke szerint átalakul az orvos szakértői minősítési rendszer is. Ezentúl nem az egészségkárosodás mértékét, hanem a megmaradt munkaképességet, a bizonyos tevékenységekre való alkalmasságot vizsgálják, és a rehabilitáció útját jelölik ki. Az új ellátást legkorábban jövőre vezethetik be - olvasható a Népszabadságban.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökken a munkanélküliség Magyarországon

Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal... Teljes cikk

24 ezer dolgozónak emelkedik a fizetése a MÁV-nál

A béremelésben olyan, a vasút működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkakörök részesülnek, mint például forgalmi szolgálattevők,... Teljes cikk

Ők a világ legjobban kereső hírességei

A 100 legtöbbet kereső híresség összesen 6,3 milliárd dollárral lett gazdagabb az elmúlt évben - írja a Forbes. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár