Megjelent: 13 éve

Rehabilitációs járadék rokkantsági nyugdíj helyett

Megváltozik a rokkantsági nyugdíj rendszere. A kormányzati előterjesztés szerint rehabilitációs járadékot és új orvos szakértői minősítést vezetnének be - írja a Népszabadság.

Rokkantsági nyugdíjban a jövőben csak azok részesülnének, akik teljes értékű munkára rehabilitációval sem tehetők képessé.

A szabályozás megváltoztatását sürgette, hogy jelenleg a nyugdíjkorhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma meghaladja a 465 ezret, a korhatár felettiekkel együtt eléri a 800 ezret. Rendszeres szociális járadékban több mint 200 ezren részesülnek. Az ellátásra fordított kiadások évről évre növekedtek - tavaly már megközelítették a 750 milliárd forintot. Becslések szerint a rokkantsági nyugdíjasok több mint háromnegyede képes volna arra, hogy valamilyen, az egészségi állapotának megfelelő munkát végezzen.

A tervezet szerint a rehabilitációs járadék összege magasabb lesz, mint a rokkantsági nyugdíj. A legföljebb három évig folyósítható rehabilitációs járadékra az lesz jogosult, akinek egészsége 50-79 százalékban károsodott. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, az egészségkárosodott rokkantsági nyugdíjra vagy szociális járadékra válhat jogosulttá, illetve munkanélküli- vagy szociális ellátásban részesülhet.

A lap cikke szerint átalakul az orvos szakértői minősítési rendszer is. Ezentúl nem az egészségkárosodás mértékét, hanem a megmaradt munkaképességet, a bizonyos tevékenységekre való alkalmasságot vizsgálják, és a rehabilitáció útját jelölik ki. Az új ellátást legkorábban jövőre vezethetik be - olvasható a Népszabadságban.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter