Rohamosan emelkedik az osztrák munkanélküliség"/>
Megjelent: 11 éve

Rohamosan emelkedik az osztrák munkanélküliség

Meredeken emelkedett a munkanélküliek száma Ausztriában: januárban 12,2 százalékkal több állástalant tartottak nyilván, mint egy évvel ezelőtt.

A Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) adatai szerint a munkanélküliek száma ismét átlépte a bűvös háromszázezres határt, és összesen 301 529-et - a munkaképes lakosság arányában 12,2 százalékot - tett ki január végén. Tavalyhoz képest több mint 30 ezerrel nőtt az állástalanok száma. Legutoljára 2006-ban volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta az alpesi országban. Az átképzésen részt vevők, ám a statisztikai kimutatásokban nem szereplők számát - 53 517-et - is hozzávéve a mutató 14,4 százalékra rúg.

Különösen a fiatalokat érinti hátrányosan a munkalehetőségek korlátozottsága, a 15-24 éves korosztályban a munkanélküliek aránya meghaladja a 22 százalékot.

A munkanélküliség hirtelen megugrását a keddi sajtóban idézett szakértők a gazdasági válság hatásának tudják be. Rudolf Hundstorfer szociális és Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter a munkaerőpiacon tapasztalható kedvezőtlen folyamat enyhítésére a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak programjának a kibővítését jelentette be. Jelenleg mintegy 22 ezren dolgoznak részleges munkaidőben. A február elsején életbe lépő program értelmében az AMS támogatást nyújt az üzemeknek a részleges foglalkoztatáshoz; változás az is, hogy a mostani 12 helyett 18 hónapig lehet majd valakit csökkentett munkaidőben alkalmazni.

Hivatalos becslések szerint a részlegesen foglalkoztatottak száma néhány hónapon belül akár 40-50 ezerre is emelkedhet.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter