Megjelent: 12 éve

Romaster program: multik a romákért

Újabb támogató vállalatok jelentkezését várja a Hungarian Businnes Leaders Forum (HBLF) a Romaster programjába. Az idei huszonkettő nyertes, hátrányos helyzetű roma tanuló azt vállalva, hogy érettségi után felsőfokú tanulmányokat folytat, a havi húszezer forint mellé még mentort is kap, és akár munkatárssá is válhat a cégeknél.

Huszonkét roma diák jutott be az idén a Romaster tehetséggondozó programba - derült ki csütörtökön, Budapesten, a Hungarian Businnes Leaders Forum (HBLF) sajtótájékoztatóján: az IBM Magyarországi Kft támogatásával hirdették meg a programot februárban olyan hátrányos helyzetű roma középiskolások számára, akik vállalták: az érettségi bizonyítvány megszerzését követően felsőfokú műszaki, gazdasági vagy jogi tanulmányokat folytatnak.

Számos cég csatlakozott a kezdeményezéshez, mint például a MOL, a Magyar Telecom Nyrt, a Holcim Hungária Zrt, a Pannon GSM Távközlési Zrt, a Raiffeisen Bank Zrt, vagy OD Partner Kft - közölte Kozáry Vilmos, a HBLF esélyegyenlőségi munkacsoportjának a vezetője.

A vezető kiemelte a program három alappillérre épülő sajtosságát: az első, hogy a diákok havi húszezer forintos pénzbeli támogatást kapnak a támogató vállalatoktól a diploma megszerzéséig, ezen túlmenően kijelölnek egy mentort a számukra, aki folyamatos kapcsolattartással segíti a diákok tanulmányait, bevonja őket cég életébe és "átvezeti" őket az iskola világából a munka világába. A harmadik pillér pedig nem más, mint egy esély, hogy a növendékek a diploma megszerzése után munkatársak lehenek a vállalatoknál.

A programnak nincs pénzügyi kerete, ezért újabb támogató vállalatok jelentkezését várják. Szeptemberig 670-en jelentkeztek a Romaster programra, és huszonketten nyertek támogatást. Közülük kilenc diákot támogat a Raifeissen Bank Zrt.
Rigó Imre HR igazgató elmondta: az ország kilenc régiójában működnek, minden régióban van egy-egy roma diákjuk, és mindegyikben mentort jelöltek ki melléjük.

- Először sikerült az üzleti szektor bevonásával segíteni a roma fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedését a hazai multinacionális vállalatoknál - jelentette ki Lamperth Mónika.

romák társadalmi integrációja nemzeti ügy, és csak akkor lehet eredményesen megvalósítani, ha a kormányprogram társadalmi összefogással párosul. A foglalkoztatás bővítése, az ország versenyképessége akkor lehet sikeres, ha a romákat is be tudjuk ebbe kapcsolni. Ma Magyarországon a roma lakosság munkanélküliségi aránya ötször nagyobb, mint a nem romáké, és komplex programokra van szükség, amelyek a romákat is elérik- emelte ki a szociális és munkaügyi miniszter.

- A legnagyobb feladat annak elérése, hogy a gyerekek ne ismételjék meg a szüleik sorsát ott, ahol a szülők szegénységben, és munkanélküliségben élnek - vélte Lamperth.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az autószerelők is megsínylik a járványt

A mikrovállalkozásokat, családi cégeket és egyéni vállalkozókat érzékenyen érinti a járvány miatti bevételkiesés. Teljes cikk

Magánlaborokban kezdhetik el szűrni a fővárosi egészségügyi dolgozókat

A főpolgármester szerint a szűréshez három dolog szükséges: eszköz, laboratóriumi kapacitás és pénz. Teljes cikk

Így érvényesíthetik a cégek a járulékfizetési kedvezményeket

A kormány által bejelentett adó és járulékfizetési kedvezmények érvényesítéséhez a főtevékenységgel kapcsolatos árbevételi kritériumokat is... Teljes cikk