Megjelent: 14 éve

Romaster program: multik a romákért

Újabb támogató vállalatok jelentkezését várja a Hungarian Businnes Leaders Forum (HBLF) a Romaster programjába. Az idei huszonkettő nyertes, hátrányos helyzetű roma tanuló azt vállalva, hogy érettségi után felsőfokú tanulmányokat folytat, a havi húszezer forint mellé még mentort is kap, és akár munkatárssá is válhat a cégeknél.

Huszonkét roma diák jutott be az idén a Romaster tehetséggondozó programba - derült ki csütörtökön, Budapesten, a Hungarian Businnes Leaders Forum (HBLF) sajtótájékoztatóján: az IBM Magyarországi Kft támogatásával hirdették meg a programot februárban olyan hátrányos helyzetű roma középiskolások számára, akik vállalták: az érettségi bizonyítvány megszerzését követően felsőfokú műszaki, gazdasági vagy jogi tanulmányokat folytatnak.

Számos cég csatlakozott a kezdeményezéshez, mint például a MOL, a Magyar Telecom Nyrt, a Holcim Hungária Zrt, a Pannon GSM Távközlési Zrt, a Raiffeisen Bank Zrt, vagy OD Partner Kft - közölte Kozáry Vilmos, a HBLF esélyegyenlőségi munkacsoportjának a vezetője.

A vezető kiemelte a program három alappillérre épülő sajtosságát: az első, hogy a diákok havi húszezer forintos pénzbeli támogatást kapnak a támogató vállalatoktól a diploma megszerzéséig, ezen túlmenően kijelölnek egy mentort a számukra, aki folyamatos kapcsolattartással segíti a diákok tanulmányait, bevonja őket cég életébe és "átvezeti" őket az iskola világából a munka világába. A harmadik pillér pedig nem más, mint egy esély, hogy a növendékek a diploma megszerzése után munkatársak lehenek a vállalatoknál.

A programnak nincs pénzügyi kerete, ezért újabb támogató vállalatok jelentkezését várják. Szeptemberig 670-en jelentkeztek a Romaster programra, és huszonketten nyertek támogatást. Közülük kilenc diákot támogat a Raifeissen Bank Zrt.
Rigó Imre HR igazgató elmondta: az ország kilenc régiójában működnek, minden régióban van egy-egy roma diákjuk, és mindegyikben mentort jelöltek ki melléjük.

- Először sikerült az üzleti szektor bevonásával segíteni a roma fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedését a hazai multinacionális vállalatoknál - jelentette ki Lamperth Mónika.

romák társadalmi integrációja nemzeti ügy, és csak akkor lehet eredményesen megvalósítani, ha a kormányprogram társadalmi összefogással párosul. A foglalkoztatás bővítése, az ország versenyképessége akkor lehet sikeres, ha a romákat is be tudjuk ebbe kapcsolni. Ma Magyarországon a roma lakosság munkanélküliségi aránya ötször nagyobb, mint a nem romáké, és komplex programokra van szükség, amelyek a romákat is elérik- emelte ki a szociális és munkaügyi miniszter.

- A legnagyobb feladat annak elérése, hogy a gyerekek ne ismételjék meg a szüleik sorsát ott, ahol a szülők szegénységben, és munkanélküliségben élnek - vélte Lamperth.

  • 2022.01.19 Időgazdálkodás képzés A résztvevők felkészítése arra, hogy hatékonyabban tudják beosztani idejüket és hatékonyabban tudják elrendezni munkahelyi és otthoni teendőiket. Cél továbbá, hogy személyes hatékonyságuk növelése érdekében fejlődjenek a résztvevők kommunikációs stratégiái. Részletek Jegyek
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.02.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
178.193 forintból nem lehet tisztességesen megélni - Újabb pedagógus számolt be az alacsony tanárbérekről

A négy éve a pályán lévő tanár szerint teljesen kilátástalan anyagi helyzetet okoz, ha valaki a gyerekeket választja hivatásául. Teljes cikk

Hol és mikor várhatóak adóellenőrzések a következő hetekben?

Nógrád, Tolna és Somogy megyében is lesznek előre tervezett adóellenőrzések. Teljes cikk

30 milliárd forintos program indul a falvakban működő kisvállalkozásoknak

A pályázaton 10 fő alatti cégek kaphatnak vissza nem térítendő támogatást. Teljes cikk