Megjelent: 6 éve

Rontottunk a PISA-felmérés szerint

Kiszivárgott a PISA-felmérés eredménye: a fejlett ipari országokat tömörítő OECD tagállamaiban élő 15 évesek közül a magyarok matematikai készségei visszaestek, szövegértésben javítottak, de eredményeik átlaga alatta marad az OECD-országok átlagának, írja a hvg.

images

A 2012-es adatfelvétel súlypontja a 15 évesek matematikai készségeinek a mérése volt. Az OECD három csoportra osztja az országokat: az elsőbe tartoznak azok, melyek szignifikánsan javítottak az előző adatfelvételhez képest, a másodikban az ugyanazon a szinten maradók vannak, míg a harmadik csoportba a rosszabbul teljesítők kerülnek.

A 15 éves magyar diákok eredményei matematikában a Spiegel Online-on található lista szerint ez utóbbi csoportban van, olyan térségi országokkal, mint Szlovákia vagy Csehország. A pontok alapján úgy tűnik, hogy az előző alkalmakhoz képest szignifikánsan romlott matematikából az eredmény: az első felmérés idején mutatott és sokáig tartott 490-491 pontos szinthez képest most 477 pontot értek el a diákok átlagosan.

Összességében örvendetes tendencia, hogy olvasási szövegértésben az első, 2000-es méréshez (480 pont) képest nyolc pontot javítottak a magyar 15 évesek, igaz, 2009-hez képest (494 pont), nem szignifikánsan, rontottak. Természettudományban tartották az előző felmérés idején elért eredményt (494 pont), igaz ez tíz ponttal kevesebb, mint amikor 2006-ban először volt a természettudomány súlyponti terület.

Az OECD 2012-es felmérése is igazolja, hogy nagyok a különbségek a képzési rendszerek sikerességében az országokon belül és országok közötti összehasonlításban is. A ranglista élén ismételten ázsiai országok, Kína, Szingapúr, Hongkong, Korea és Japán állnak. A legjobban szereplő öt európai ország: Lichtenstein, Svájc, Hollandia, Észtország, Finnország. A volt szocialista országok közül nagyon jól szerepelt Lengyelország, ahol a diákok még a német társaikat is felülmúlták, pedig Németországban rengeteget tettek az első Pisa-sokk (2000) óta, amikor a németek alulteljesítettek az OECD-átlaghoz képest.

hvg.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter