Megjelent: 11 éve

Schmitt Pál nyerte az államfőválasztást

Hozta a papírformát a parlament, így már az első körben eldőlt, hogy Schmitt Pál lesz Magyarország új köztársasági elnöke. A jelenleg még házelnöki posztot betöltő fideszes politikus a harmadik Magyar Köztársaság negyedik államfője. Schmitt Pál a választás után letette az esküt, de a Sándor-palotát csak augusztus 6-án foglalja el.

Öt évvel ezelőtt a pártok taktikázása miatt csak a harmadik fordulóban sikerült Sólyom Lászlót államfővé választani, most azonban a kétharmad ereje és a Fidesznél elrendelt kötelező szavazás nem nyújtotta hosszúra az elnökválasztási procedúrát.

Schmitt – Balogh 263:59

A titkos szavazás végeredménye az lett, amit már mindenki tudott vagyis, hogy Schmitt Pál lesz az új köztársasági elnök. A fideszes házelnök már az első fordulóban 263 szavazatot kapott, míg a szocialisták jelöltjére, Balogh Andrásra 59-en voksoltak, pont annyian ahányan az MSZP padsoraiban ülnek.

A Jobbik ugyan felvette a szavazócédulát, de Vona Gábor elnök közölte, hogy egyik jelölt mellé sem tettek ikszet.

Az LMP képviselői még ezt sem tették meg, mert a párt sem Balogh András, sem pedig Schmitt Pál köztársaságielnök-jelöltet nem tartja megfelelőnek a pozícióra.

A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét, az MSZP Balogh Andrást, Magyarország thaiföldi nagykövetét jelölte a legfőbb közjogi méltóságnak. Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté válhasson, az alkotmány alapján az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. Ennek alapján önálló jelöltet több frakció nem tud állítani.

Schmitt Pálnak a végeredmény után elsőként gratulált Sólyom László jelenlegi államfő.

Bár az új elnök a választás után letette az esküt, ez azonban nem jelenti azt, hogy mától Schmitt Pálnak hívják az államfőt.

Sólyom László mandátuma ugyanis augusztus 5-én éjfélkor jár le, addig pedig ő a legfőbb közjogi méltóság. Lövétei István alkotmányjogász az fn.hu-nak elmondta, hogy Sólyom László a következő egy hónapban bármit megtehet, amit eddig, így például visszaküldhet olyan törvényt, amely szerinte aggályos.

"Minden pártból a legjobbat kell kihozni"

Schmitt Pál, akárcsak riválisa közvetlenül a voksolás előtt újra bemutatkozott a pártoknak. A köztársasági elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia - mondta Schmitt Pál aki nem ellensúly, hanem a hazai politikai csatározások feszültségének kiegyensúlyozója akar lenni.

Hozzátette: a pártsemlegesség jegyében nem lehet tekintettel arra, hogy mely párt javaslata vonatkozásában kell az alkotmány által biztosított elnöki jogkört érvényesítenie.

Schmitt Pál hangsúlyozta: az elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia, annak érdekében, hogy választóik megbízását teljesítve hozzájárulhassanak a közjó megvalósulásához.

Schmitt az „emberek embere”

A Fidesz-KDNP frakció tagjainak a múlt héten arról beszélt, hogy államfőként olyan közjogi méltóság akar lenni, aki ha megjelenik egy eseményen, annak rangját emeli, aki az "emberek embere", aki közel mer merészkedni a választókhoz. A jelenlegi házelnök közölte: megválasztása esetén nem lenne a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lenne annak.
Schmitt Pál az MSZP-frakció meghallgatásán Fotó:MTI
Az MSZP képviselőinek hétfőn azt mondta, hogy mindenkivel megpróbál együttműködni, és meghallgatja majd a különböző véleményeket. Soha nem fogok olyan jelölést tenni, amiről előtte nem konzultálok – hangoztatta a szocialistáknál tett látogatásán Schmitt Pál.

Az Astoria hoteltől a Sándor palotáig

Az idén 68 éves Schmitt Pál sokak számára irigylésre méltó karriert futott be. Az országos ismertséget elsősorban sportkarrierjének köszönheti: párbajtőrvívóként csapatban kétszer is olimpiai bajnok volt 1968-ban és 1972-ben.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán 1965-ben diplomát szerző Schmitt a Hungarohotels Vállalatban kapott állást szállodai munkatársként. 1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé. A turisztikai szakmából 1981-ben került ki, amikor a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatójává nevezték ki. Tisztségét 1983-ig töltötte be.

a 24 legjobb idézet schmitt páltól
„Hajlamaim szerint elvetném a sulykot a száguldásban, az üzletben, az élet nagyon sok területén, de mindig visszafogtam magam. Vigyáztam magamra. Nem tudom, honnan ered ez az óvatosság.”

1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től elnöke. 1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke. 1993–1997-ben madridi, 1998 és 2002 között berni nagykövet. 2003 és 2007 között a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség egyik alelnöke. 2004 és 2010 között az Európai Parlament képviselője, 2009–2010-ben egyik alelnöke. 2010. május 14-től az Országgyűlés elnöke.

Schmitt Pál tisztes jómódban él: az Országgyűlés elnökeként benyújtott vagyonbevallása szerint három ház tulajdonosa a második kerületben, van egy belvárosi lakása és egy nyaraló a Lupa-szigeten. Leendő államfőnk ezen túl két motor, egy 1998-ban vásárolt Harley Davidson és a 2007-ben vett oldtimer, 1942-ben gyártott Harley-WLA birtokosa, amit azóta elárvereztetett az árvízkárosultak javára.

  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Személyi változások a Robert Bosch Kft. vezetésében

Júliustól négy ügyvezető igazgató felelős a Robert Bosch Kft. működéséért. Kemler András, Somogyi András, Szászi István és Vécsey Balázs... Teljes cikk

Új vezérigazgató a Netrisk-csoport élén

A csoport új vezérigazgatójának 20 éves szakmai tapasztalata van a biztosítási szektorban. Teljes cikk

Új vezérigazgató a Waberer’s-nél

A struktúraváltás célja, hogy a cégcsoport a régió egyik vezető fuvarozó cégévé válhasson. Teljes cikk