Megjelent: 8 éve

Se új munkahelyek, se költségcsökkentés - így látják az új munkajogot a kkv-k

A hazai kis- és középvállalati szektor megerősítése nélkül nem lehet stabilizálni a magyar gazdaságot, hiszen ez a kör a magyar foglalkoztatotti létszám 36,1 százalékának ad munkát. Éppen ezért kérdezte a Policy Agenda a kiscégek vezetőit, hogy mi a véleményük az új Munka Törvénykönyvéről - írja a Napi Gazdaság.

images

images

A vállalatvezetők túlnyomó többsége nem lát cége számára anyagi előnyt az új törvény módosításaiban, mintegy kétharmaduk semmilyen hatással nem számol a költségeik tekintetében, míg akik számolnak, azok inkább költségnövekedéstől tartanak - olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint a kkv-k mintegy 13 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény révén csökkennek vállalkozása költségei, de közülük is csak 2 százalék számol jelentős mértékű költségcsökkenéssel. Ezzel szemben a költségek növekedését valószínűsíti a vállalkozások 22 százaléka, amiből 10 százalék jelentős költségnövekedéstől tart - mindez azért is érdekes, mert az Mt. több elemében is (pl. bérpótlék rendszerének átalakítása miatt) lehetővé teszi, hogy bérköltségeiket csökkenthessék a cégek.

Amikor 2011 nyár végén elkezdődött a szakmai vita az új Munka Törvénykönyve tervezetéről, a kormány azzal érvelt, hogy aki támadja a tervezetet, az támadja az egymillió munkahely megteremtésének a szándékát is - olvasható a Policy Agenda elemzésében. Mindezek ellenére a cégvezetők 82 százaléka szerint a törvény nem befolyásolja a vállalati létszámot, amennyiben viszont mégis, úgy inkább a foglalkoztatottak számának csökkenése várható: 16 százalék véli így, míg a törvény hatására növekedési reményről mindössze 2 százalék számolt be.

Napi Gazdaság


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter