Megjelent: 12 éve

Segélyért közmunka: jog- és romaellenes?

Visszautasítják a romaellenességgel vádolt települések polgármesterei, hogy jogellenesen kötnék közmunkához a szociális segély kifizetését - számol be az InfoRádió.

Nagy port vert fel több településen a kisebbségi ombudsman keddi kijelentése, amely szerint alkotmány- és cigányellenesek azok a rendeletek, melyekkel egy-egy település közmunkához kötné a szociális juttatások kifizetését.

Kállai Ernő azután nyilatkozott, hogy tanulmányozta az erről szóló önkormányzati rendeleteket, főképp Monokét. Arra a következtetésre jutott, hogy a döntés önkormányzati kényszermunkához vezet.

"Az anyag ugyan három bekezdésben rögzíti, hogy a felvetett problémák függetlenek a nemzeti és etnikai kisebbségi hovatartozástól, ennek ellenére számos megállapítás jelzi, hogy az alapvetően romaellenes, előítéletes szemléletű" - hangsúlyozta az ombudsman.

Monok független polgármestere sértőnek nevezte az ombudsman megállapításait, és visszautasította a romaellenességgel kapcsolatos vádakat. Ugyanígy tett Kerepes első embere, Franka Tibor is, aki az Alkotmánybíróságtól kéri, hogy mondja ki: a rendszeres gyermekvédelmi támogatás csak akkor legyen jogos, ha az igénylőről bebizonyosodik, hogy alkalmatlan a munkavégzésre, vagy nem kap munkát. Bírálta az ombudsman szavait Sárospatak polgármestere is, az ivádi önkormányzat viszont megosztott a kérdésben.

InfoRádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter