Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Simon-ügy: kinyitották a hozzátartozók vagyonnyilatkozatát

A héten tanulmányozhatják az Országgyűlés mentelmi bizottságának tagjai Simon Gábor volt országgyűlési képviselő hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatát - közölte a bizottság KDNP-s elnöke hétfőn a testület zárt ülése után újságírókkal.

Rubovszky György ismertetése szerint a testület hat jelenlévő tagja egyhangúlag határozott a hozzátartozói (házastárs és kiskorú gyermek) vagyonnyilatkozatok felbontásáról, azok tanulmányozása után a következtetéseket a jövő hétfőn vonja le a bizottság.

Hozzátette: 2008-tól kezdve nyolc nyilatkozatról van szó, a törvény szerint azokat kizárólag a bizottság tagjai nézhetik meg. A bizottság zárt ülést tartott, a dokumentumok titkosak, a nyilatkozatok tartalmáról nem fog tudni nyilatkozni - jelezte.

Rubovszky György elmondta, felkérik a Pécsi Tudományegyetem polgári jogi tanszékét, adjon szakértői véleményt arról, hogy az összeférhetetlenség ideje alatt jogszerűtlenül felvett és az Országgyűlés által kifizetett javadalmazás visszakérhető-e egyáltalán, és ha igen, milyen jogcímen. Mint mondta, sürgősen szeretnének választ kapni, mert március 31-ig kell jelentést tennie az Országgyűlés elnökének.

Arra a kérdésre, miért a Pécsi Egyetemet kérik fel, a mentelmi bizottság elnöke közölte, az egyik képviselő javasolta; ő mást javasolt, végül öt igen szavazattal, egy tartózkodás mellett szavaztak. A kormánypárti politikus kitért arra, hogy a juttatások visszakövetelésének kérdésről - lévén a bizottságnak több ügyvéd tagja is van - komoly jogi vita folyt.

Beszámolt arról, hogy a Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárával szemben kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatról is tárgyalt a bizottság. Elmondta, hogy megkeresésére a múlt héten válaszolt az államtitkár, a mostani bizottsági ülésen valamennyi képviselő megkapta azt a levéltervezetet, miszerint a mentelmi bizottság elnökét az államtitkár válasza meggyőzte, és a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást befejezettnek nyilvánítja.

Rubovszky György közölte, a bizottság dönthetett volna úgy, hogy nem fogadja el az elnöki érvelést, ekkor el kellett volna rendelnie a vagyonosodási vizsgálatot, de a bizottság öt igen szavazat és egy tartózkodás mellett egyetértett az eljárás megszüntetésével.

A mentelmi bizottság ülésén az ellenzéki tagok közül csak Schiffer András (LMP) és Szabó Gábor (Jobbik) volt jelen, a szocialista képviselők távolmaradtak. Ezzel összefüggésben Rubovszky György közölte, a hivatalos meghívás előtt szóban is felvették a kapcsolatot a képviselőkkel, annyi választ kaptak, hogy "vettem az értesítést". Hozzátette: ha a bizottság Simon Gábor ügyéről tárgyal, minden esetben meghívják a volt képviselőt is; ő sem jelent meg, és nem kapott tőle visszajelzést.

A Gyurcsány Ferenc DK-elnök által Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatról elmondta, az az eljárás folyik, még határidőn belül vannak.

Több eljárás is folyamatban van - folytatta - , három megkeresésére már ketten válaszoltak, és jelezték, hogy pontosítani fogják vagyonnyilatkozatukat.

Rubovszky György elmondta, hogy a Simon-üggyel kapcsolatban Mesterházy Attila MSZP-elnöknek és Polt Péter legfőbb ügyésznek is küldött megkeresést, utóbbi még nem válaszolt. Mesterházy Attila azt válaszolta - idézte fel Rubovszky György - , hogy Simon Gábor a pártnak leadott vagyonnyilatkozatát az ügyészség lefoglalta. Hozzátette: tudta, hogy egy példányt elvitt a Legfőbb Ügyészség, de tudomása szerint Simon Gábor az MSZP-elnökség minden tagjának adott egyet. "Kioktattak, hogy nincsen" - fogalmazott.

A KDNP-s politikus azt mondta, arra a kérdésére nem válaszolt Mesterházy Attila, mire alapozta azt a nyilatkozatát, hogy ez a pénz mentes a politikától.

Schiffer András a bizottsági ülésről távozóban azt mondta, vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a Simon Gábornak kifizetett javadalmazást vissza tudja-e kérni az Országgyűlés. Véleménye szerint csak jogállami megoldást lehet elfogadni, tehát a parlamentnek adott esetben azt is be kell látnia, ha jogalkotói hiba történt és törvényt kell módosítani.

Mint mondta, bűncselekmény megállapítására a bíróság jogosult. Alapvetően vitatja és ellentmondásosnak tartja, hogy miközben a NAV-vizsgálóbizottság felállítását arra hivatkozva akadályozták meg, hogy folyamatban van egy büntetőügy, ami nem volt igaz, addig most valóban folyamatban van egy büntetőeljárás, ennek ellenére az Országgyűlés a mentelmi bizottságot vizsgálatra utasította - fejtette ki.

Simon Gábor volt szocialista politikust február 18-án gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség, amely a volt országgyűlési képviselőt az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint két rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítja.

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, aki az MSZP elnökhelyettese volt, a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemondott, kilépett a pártból, visszalépett a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemondott parlamenti képviselői mandátumáról. A mentelmi bizottság többször is tárgyalta ügyét, de Simon Gábor egyik ülésen sem jelent meg, és nem is adott választ a felmerült kérdésekre. Az Országgyűlés közben felhatalmazta a mentelmi bizottságot az ügy tisztázására.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook