Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Sokan veszíthetik el állásukat Romániában

A híreszteléssel ellentétben nem előzte meg a magyar minimálbért a román, de a jelentős emelés miatt sokan veszíthetik el állásukat a keleti szomszédunknál - írja a portfolio.hu.

images

Egy közvélemény-kutatás szerint a kkv-szektorban tevékenykedő cégek fele elbocsátásokra készül. Ennek oka, pedig az egyre emelkedő minimálbér. A válaszadók 52,2 százaléka nyilatkozta, hogy fennáll az elbocsátás kockázata, ha a minimálbér eléri a 2080 lejt, és bevezetik a 2350 lej értékű differenciált minimálbért a felsőfokú végzettséggel vagy legalább másfél évtizednyi szolgálati idővel rendelkező alkalmazottak esetében.

Miután elterjedt a magyar sajtóban, hogy a román minimálbér ezzel az emeléssel megelőzi a magyart, a Portfoliokiszámolta, hogy erről szó sincs: a román minimálbér 145 ezer forint a magyar 138 ezer és igaz ugyan, hogy az alacsonyabb román árak miatt abból a pénzből tíz százalékkal többet tudnak költeni román szomszédaink, az uniós árszínvonalra vonatkozó helyi adatok még 2017-esek. Továbbá a helyi minimálbér a közel 10%-os emelés a 2019-es évre vonatkozó bértárgyalások részeként valósul meg. Magyarországon azonban még nem dőlt el, hogy mekkora lesz a minimálbér emelése jövőre,

A minimálbér-emelés miatt várható elbocsátások azonban visszavethetik az ország versenyképességét, így látja a román vállalkozók csaknem 45 százaléka. A munkáltatók 35,6 százaléka a drágulásokat, 34,3 százaléka bizonyos piacok vagy szerződések elvesztését, 19,9 százalék pedig a profit zsugorodását említette.
portfolio.hu
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár