Megjelent: 14 éve

Start-kártya: kezdvezmény a pályakezdőket alkalmazóknak

A pályakezdő fiatalok október 3-ától igényelhetik az alkalmazó cégek számára járulékkedvezményekkel járó Start kártyát a lakóhelyük szerint illetékes adóigazgatóságon. Mint megtudtuk, az utóbbi másfél hétben 2058 igénylés érkezett. A megkérdezett fejvadász szerint a munkaerő-felvételnél továbbra is az egyéni képességek és a szaktudás dönt, nem a Start-kártya.

A Start-program keretében a pályakezdő fiatalokat alkalmazó munkavállalók számos kedvezményekre számíthatnak. Aki olyan fiatalt foglalkoztat, aki tanulmányait befejezte vagy megszakította, és még nem töltötte be 25. életévét (a felsőfokú végzettségűek esetében a 30.-at), valamint először létesít foglalkoztatására irányuló vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt, járulékkedvezményt vehet igénybe.

Első évben 17 százalék járulékkedvezmény

A munkáltatónak egyrészt nem kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást másrészt a 3 százalék munkaadói járulék és a 29 százalék társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 százalékának, második évében 25 százalékának megfelelő járulékot kell fizetnie összesen.

Nincs meghatározva a munkaviszony időtartama

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségű alkalmazottnál pedig annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kártya érvényességi ideje alatt a pályakezdő egymás után több munkaadónál is dolgozhat - a két év alatt minden foglalkoztató jogosult a kedvezményekre. Az eddigiekkel ellentétben a kedvezmények érvényesítéséhez a munkáltatónak nem szükséges egy évig foglalkoztatni a pályakezdőt, nincs megszabva a munkaviszony időtartama. Emellett a munkaviszony határozott és határozatlan időre is létrejöhet.

Amennyiben a jogszabályi feltételeknek egyébként megfelelő fiatal 2005-ben, de még október 1-je előtt létesített munkaviszonyt, munkáltatója az addig hatályos szabályok szerint igényelhet támogatást utána.

A kártyát a pályakezdőknek kell igényelni

A kedvezményekre jogosító kártyát a pályakezdőknek kell igényelniük a lakó-, illetve tartózkodási helyük szerint illetékes adóhivatalokban. A nyomtatvány (0534/START jelü) letölthető az APEH honlapjáról, illetve beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. A kártyát elegendő, sőt ajánlott közvetlenül a munkába állás előtt vagy annak napján igényelni, mivel a két éves kedvezményes járulékfizetési idő a kérelem benyújtásától kezdődik el.

A kiváltásnak nem akadálya, ha az igénylő a tanulási ideje alatt vagy az iskolai szünidőben, illetve ha alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozott. Az sem számít munkaviszonynak, ha valakit korábban eseti megbízással egy-egy munka elvégzésére alkalmaztak, vagy ha vállalkozói szerződés alapján kapott javadalmazást. Pályakezdőnek minősül továbbá az is, aki a középiskola után már dolgozott, majd később elvégzett egy egyetemet, és azt követően most állna először munkába.

Ösztöndíjasoknak is jár

A kártyát ösztöndíjas pályakezdők is igényelhetik, abban az esetben, ha még nem töltötték be harmincadik életévüket és felsőfokú tanulmányaikat legfeljebb két éve fejezték be. A munkáltatóknak nem árt tudni, hogy ösztöndíjas fiatal önálló munkavégzésre nem vehető fel és foglalkoztatásuk kizárólag szakmai segítő személy mellett lehetséges.

A munkáltató az ösztöndíjas foglalkoztatása során köteles külön munkaprogram keretében foglalkoztatni a fiatalt és a munkaviszony végeztével annak munkájáról ajánlólevélben nyilatkozni. A törvényileg biztosított 15 és 25 százalékos járulékkedvezmény számukra szintén biztosított, ám az ösztöndíj finanszírozása esetükben legalább a minimálbér fele.

Csak adókártyával együtt érvényes

A kártya csak az adókártyával együtt érvényes. Ha az igénylőnek még nincs adóazonosító jele, a Start-kártyával együtt azt is megkapja. A lapocska egyszer váltható ki, maximum két évig érvényes, és az érvényességi időn belül új csak akkor igényelhető, ha a régi elveszett, megrongálódott, vagy tulajdonosának megváltozott a neve. A kártya egyben az ellenőrzés alapjául is szolgál, ezért azt a fiatalnak munkába álláskor át kell adnia a munkáltatónak.

Első kiállítása ingyenes, ezt követően azonban díjat kell fizetni. Amennyiben azonban a munkáltató hibájából kell új kártyát igényelni, annak költségeit a munkáltató viseli. Elvesztését, megsemmisülését a kártya tulajdonosa köteles haladéktalanul, de legkésőbb az elvesztés, megsemmisülés tudomására jutásától számított három munkanapon belül bejelenteni az adóhatóságnál.

Fontosabb a személyiség és a tapasztalat

A kedvezmények tehát adottak, de a munkáltatók vajon élnek-e majd a lehetőséggel, és az új munkatársak felvételekor a Start-program hatására a pályakezdőket is felveszik a jelöltek közé?

"A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, hogy csak a foglalkoztatással járó kedvezmények miatt nem alkalmaznak munkavállalókat a cégek. Sokkal fontosabbak az egyéb szempontok, úgymint a nyelvtudás, a szakmai tapasztalat és a személyiségjegyek" - mondta el Papp Júlia, a P&Bert Management Consulting Group operatív vezetője.

A munkáltatók zöme nem ismeri a programot

"A Start program névre keresztelt járulékkedvezmény-csomaggal viszont - tette hozzá - az első évben olyan számottevő anyagi megtakarítást tud elérni a cég, hogy ez véleményem szerint ösztönözni fogja majd a pályakezdők foglalkoztatását, de valószínűleg majd csak a jövőben. Egyelőre ugyanis csak kevés munkáltató van tisztában a programmal és az általa nyújtott kedvezményekkel. De miután a megismerik, véleményem szerint néhányuk megfontolja majd, hogy esélyt adjon a pályakezdőknek is - és nem csak a szakmai tapasztalattal rendelkezőknek."

Az érdeklődés nagy

Az APEH Sajtóosztályának tájékoztatása szerint a munkavállalók részéről nagy az érdeklődés a program iránt. Mint elmondták, napról napra egyre több fiatal igényel Start kártyát, október harmadika óta 2058 igénylés érkezett országos szinten.

Oroszi Babett, 2005. október 11.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk