Megjelent: 15 éve

Szakmunkás aranyáron

Miközben a felsőfokú intézmények a diplomás pályakezdők tömegeit bocsátják ki, a hazai cégek sok esetben munkaerő-kölcsönzéssel vagy külföldiek foglalkoztatásával kénytelenek megoldani a szakmunkáshiány problémáját. A középfokú végzettség presztízse viszont alacsony, ezért a fiatalok diplomaszerzésre törekszenek, így a jól képzett szakmunkások felértékelődnek az álláspiacon. Mindez növeli az elhelyezkedési esélyeiket, s a fizetésükre is jótékonyan hat.

A "divat" gyorsan változik. A kilencvenes évek elejének sztárjai a marketingesek voltak, majd az IT-szakemberek kaptak csillagászati fizetéseket. Pár éve a logisztikusok élveztek előnyt, ma pedig a gépipar, a gyártás, termelés területén dolgozó műszakiak, akár közép-, akár felsőfokúak a papírjaik.

A jelenség nemcsak Magyarországra jellemző. Az MSZOSZ egy 2005. januárban közreadott tanulmánya szerint hazánk azon kevés kivételek közé tartozik, ahol - egyelőre - jobban fizetettek a mérnökök a műszaki szakmunkásoknál. Egy, a munkaerőpiacon keresett középfokú szakképzettséggel jobban lehet keresni, mint mérnöki diplomával többek közt Svédországban, Oroszországban, Hollandiában. Ez utóbbi államban például a szakmunkások éves nettó kereseti átlaga 25 ezer 300 dollár, a felsőfokú műszaki szakembereké pedig 22 ezer 500. Nálunk ugyanezek évi szinten nettó 6700, illetve 10 ezer dollárnak megfelelő bért vihetnek haza.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter