Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Szalay-Berzeviczy: "Öngyilkosság" megadóztatni a nyugdíjpénztári befizetéseket

A jelenlegi helyzetben "egyszerűen öngyilkosság" megadóztatni a munkáltatói szféra nyugdíjrendszerhez való hozzájárulását, a tervezett intézkedésnek hosszú távon negatív következményei lennének - mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde egykori elnöke szerdán, a Stabilitás Pénztárszövetség sajtótájékoztatóján.

Szalay-Berzeviczy Attila annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy a parlamenthez benyújtott adójavaslat 2010 januárjától 95,6 százalékos teherrel (54 százalék adóval, és az adóval növelt érték után 27 százalék járulékkal) sújtaná a munkáltatói hozzájárulásokat, amelyeket jelenleg sem adó, sem járulék nem terhel.

A BÉT egykori elnöke felhívta a figyelmet: lehet, hogy rövid távon ebből némi többlet társasági és osztalékadó-bevétele lesz a magyar büdzsének, de hosszú távon ennek a sokszorosát kell majd kifizetniük a későbbi kormányoknak arra, hogy pótolják, amit eddig legalább a vállalati szektor megtett.

Hangsúlyozta: a válság idején a megtakarításokat az eddigieknél is jobban kell támogatni, nem pedig hátrányos helyzetbe hozni. Magyarországon az utóbbi években a gazdaságpolitika nem tett túl sokat azért, hogy a növekedés idején megtakarításra ösztönözze a lakosságot, ehelyett fogyasztásra és hitelfelvételre ösztönzött. A nyugdíj-előtakarékossági összegek és az egyéb megtakarítások így nem álltak rendelkezésre az állami és a vállalati szektor fejlesztésére és beruházásaira, ezért a finanszírozás külföldre hárult - fejtette ki Szalay-Berzeviczy Attila.

Csehák Judit, a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány elnöke kiemelte: bármilyen nagyságrendű pénzügyi megtakarítás ellenében sem szabad meggyengíteni a pénztári szférát, mert olyan jövőbeli lehetőségről mondunk le, "amit később nagyon fogunk sajnálni".

Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára elmondta: legfrissebb felmérésük szerint 2009 első negyedévében az önkéntes pénztárakba történő egyéni tagdíjbefizetés több mint 6, a munkáltatói befizetés pedig 19 milliárd forintot tett ki. A munkáltatók önkéntes nyugdíjpénztári befizetései az összes befizetés 67, míg az önkéntes egészségpénztáraknál az összes befizetés csaknem 90 százalékát tették ki.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója kiemelte: a jövőben nőni fog a szervezett öngondoskodás, vagyis az önkéntes, kiegészítő biztosítások szerepe, ezért ösztönözni kell a hosszabb távú előtakarékosságot. A szakember szerint a foglalkoztatáshoz kötött támogatások rendszerét úgy lehetne átalakítani, hogy bevezetnek egy úgynevezett "egyéni cafeteria" rendszert. Így a felső-korlátos összegből mindenki maga válogathatná össze a támogatási célokat, vagyis mindenki maga dönthetné el, hogy saját adókedvezményét étkezésre, üdülésre vagy egészségre akarja fordítani.

Tóth Márk könyvvizsgáló, adótanácsadó úgy vélekedett, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár munkáltatói hozzájárulása a megjelenő adóteher miatt versenyképtelenné válhat, ezáltal nem lesz létjogosultsága a bérjellegű juttatások palettáján. Hangsúlyozta: a felhalmozott, befizetett tagdíjak felhasználási területének jelentős szegmense az állampapírok, államkötvények vásárlása, mely a költségvetés gazdasági egyensúlyához részlegesen hozzájárul, azonban a tervezett adómódosításokkal megszűnhet.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk