Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

SZEF: félrevezető a kormányszóvivő reálkeresetekkel kapcsolatos állítása

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint pontatlan, és ezért félrevezető a kormányszóvivőnek az a csütörtöki bejelentése, ami szerint a közszférában dolgozók reálkeresete átlagosan 2008-ban is megőrzi a vásárlóértékét - közölte a szervezet alelnöke pénteken közleményben.

Fehér József, a SZEF elnöke szerint ez arra enged következtetni, hogy a közszféra munkavállalóinak reálkeresete az elmúlt években nem változott. Ezzel szemben az az igazság, hogy 2007-ben a kormány a közszférában befagyasztotta a nominálkereseteket, és így valamennyi itt dolgozó közel 7 százalékos reálkereset veszteséget szenvedett el - mutatott rá.

Az érdekvédelmi szervezet utalt arra, hogy a KSH hivatalos adatai szerint 2006-ban a költségvetési szférában a nettó keresetek átlaga 121.421 forint volt, 2007-ben - a 8 százalékos infláció mellett - a nettó átlagkereset 123.559 forintra változott.

A SZEF arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány és az egységes közszolgálati sztrájkbizottság megállapodása szerint 2008-ban a közszférában a keresetek reálértéke nem csökken, ami - mint írják - nem jelent mást, mint a 2007. évi csökkent értékű keresetek 2008. évi szinten tartását. A sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek tavaly február 19-én annak a kormányzati kötelezettség vállalásnak a fejében írták alá a megállapodást, hogy a közszolgálati bérek 2007. évi csökkenése, és a csökkentett értékű bérek 2008. évi szinten tartását követően 2009-ben érzékelhető mértékben emelkedik a közszférában dolgozók reálkeresete.

Közölték, ezzel összefüggésben megtévesztő a kormánynak az a magyarázata, hogy a fentieket tartalmazó megállapodást nem felmondani, hanem módosítani akarja. Arra mutattak rá, hogy a kormány szerinti módosítás azt jelentené, hogy a 2007. évi csökkentett értékű (és 2008-ban szinten tartott) keresetekből további 8,3 százalékot elvenne és ennek értékét tovább rontaná a 2009. évi 4,5 százalékos infláció.

Budai Bernadett a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a kormány még tavaly vállalt garanciát arra, hogy a közszférában dolgozóknak a reálkeresete átlagosan 2008-ban is megőrzi a vásárlóértékét. A kabinet elkötelezett abban, hogy betartsa ezt, még akkor is, ha azóta jelentősen megnehezedtek a feltételek - fűzte hozzá.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter