Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Szlovák tanársztrájk - elutasították a kormány ajánlatát

Többórás egyeztetés után elutasította a szlovákiai pedagógus szakszervezet szerdán a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát.

images

A szlovákiai pedagógusok azt követően léptek határozatlan idejű országos sztrájkba a múlt héten, hogy a kormány elutasította a bérük 10 százalékos emelését célzó követeléseiket.

A sztrájkot a kormányzattal való tárgyalások újrakezdése miatt felfüggesztették. Robert Fico kormányfő hétfőn kompromisszumos - hét és fél (5+2,5) százalékos - béremelési ajánlatot tett a pedagógusoknak, amelyet most elutasítottak. Ugyanakkor a sztrájkot nem újítják fel, de keddtől kezdve országszerte tiltakozó akciókat szerveznek.

Az első tiltakozó nagygyűlésre a kelet-szlovákiai Eperjesen kerül sor, ezt továbbiak követik majd az ország nagyobb városaiban.

"Nem értünk egyet az 5 százalékos béremeléssel, nem tartjuk helyénvalónak, nem felel meg az általunk előterjesztett követeléseknek" - indokolta döntésüket a szervezet egyeztetése után Pavol Ondek, a pedagógusok szakszervezetének elnöke.

A tanárok a kormány ajánlatában azt is nehezményezték, hogy az nem szavatolta volna az iskolaügybe áramló források összegét.

A szakszervezet azt szeretné, hogy a tanári bérek 2016-ig az átlagbér 1,2-1,6 szorosára emelkedjenek, de azt is, hogy a kormány évente a GDP 0,3 százalékával növelje meg a költségvetés oktatásügyi keretét.

A szlovák kormány - a pedagógusok által most elutasított - béremelési ajánlata az oktatási dolgozók bérének 5 százalékos emelésével számolt, valamint azzal, hogy további mintegy 2,5 százalékot az önkormányzatok révén juttatna el az oktatásügyi dolgozókhoz.

Országszerte több tucat oktatási intézmény dolgozói bírálták a szakszervezet lépését, a munkabeszüntetés felfüggesztését, s a "hivatalos" irányvonaltól eltérve folytatták a sztrájkot, majd tiltakozó akciókon való részvételre szólítottak fel a többi tanárt.

A hét végén a sztrájk megszakításával elégedetlen tanárokhoz több diákcsoport is csatlakozott, ők Pozsonyban szimpátiamenettel biztosították támogatásukról oktatóikat. Szerdán újabb tiltakozásra került sor a fővárosban a kormány épülete előtt. Ezen a zömmel diákokból álló tömeg a kormány "tétlensége" mellett a szakszervezet "árulása" ellen is tiltakozott.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter