Megjelent: 12 éve

Szociális válságba torkollhat az almablokád

Szociális válság elindítója lehet az almaértékesítési gond Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - állítja Borkó Károly, a megyei önkormányzat mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. A megélhetési gondok ugyanis a családok mellett kiterjednek az ágazatban dolgozókra is.

Borkó Károly kijelentette: már most biztosra vehető, hogy a kukoricát és a napraforgót is csak nyomott áron tudják majd eladni a termelők, így egyenes út vezet a tönkremenetelükhöz.

Úgy vélte, a kieső jövedelem miatt a jövő évi termelést sem tudják majd elindítani a gazdálkodók, hiszen nem lesz pénzük talaj-előkészítésre, vetőmagra, és az őszi vetési munkálatokra sem.

Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzat fideszes elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy az ipari alma eladásánál kialakult árvita nemcsak a gyümölcs termesztésével foglalkozók ügye, hanem az egész térségé, hiszen a megyében élők többsége a mezőgazdaságból próbál megélni.

Az elmaradó árbevétel véleménye szerint valóságos láncreakciót indít el, mert az érintett családok mellett ugyancsak bajba kerülnek az ágazat többi szereplői, beleértve a szüretelésnél foglalkoztatott alkalmi munkásokat, a feldolgozóüzemek dolgozóit, sőt a kapcsolódó vállalkozások alkalmazottait.

Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője, Nyírbogát polgármestere úgy vélekedett, hogy a magyar kormánynak a lengyel kabinethez hasonlóan minimális árat kellene meghatároznia az almafelvásárlóknak a gyümölcs átvételéhez.

Tilki Attila országgyűlési képviselő, a Fidesz szabolcsi elnöke hangoztatta, hogy a magyar kormánynak "van eszköze a magasabb ár kikényszerítésére, hiszen a feldolgozó cégek korábban állami támogatást kaptak, s jelenleg is vannak pályázataik költségvetési forrás igényléséhez".

Lenti István, a nyíregyházi főiskola tanára úgy fogalmazott: "Ideje lenne már, hogy egy világos agrárkoncepciója legyen az országnak, amely hosszú időre meghatározná az agrárágazat céljait".

Tarthatatlannak nevezte a gyakori átalakításokat, szerinte a legutóbbi hatvan évben öt, teljességében végre nem hajtott reformelképzelés indult, s ezt a magyartól jóval erősebb gazdaság sem bírta volna ki.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk