Megjelent: 14 éve

Szociális válságba torkollhat az almablokád

Szociális válság elindítója lehet az almaértékesítési gond Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - állítja Borkó Károly, a megyei önkormányzat mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. A megélhetési gondok ugyanis a családok mellett kiterjednek az ágazatban dolgozókra is.

Borkó Károly kijelentette: már most biztosra vehető, hogy a kukoricát és a napraforgót is csak nyomott áron tudják majd eladni a termelők, így egyenes út vezet a tönkremenetelükhöz.

Úgy vélte, a kieső jövedelem miatt a jövő évi termelést sem tudják majd elindítani a gazdálkodók, hiszen nem lesz pénzük talaj-előkészítésre, vetőmagra, és az őszi vetési munkálatokra sem.

Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzat fideszes elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy az ipari alma eladásánál kialakult árvita nemcsak a gyümölcs termesztésével foglalkozók ügye, hanem az egész térségé, hiszen a megyében élők többsége a mezőgazdaságból próbál megélni.

Az elmaradó árbevétel véleménye szerint valóságos láncreakciót indít el, mert az érintett családok mellett ugyancsak bajba kerülnek az ágazat többi szereplői, beleértve a szüretelésnél foglalkoztatott alkalmi munkásokat, a feldolgozóüzemek dolgozóit, sőt a kapcsolódó vállalkozások alkalmazottait.

Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője, Nyírbogát polgármestere úgy vélekedett, hogy a magyar kormánynak a lengyel kabinethez hasonlóan minimális árat kellene meghatároznia az almafelvásárlóknak a gyümölcs átvételéhez.

Tilki Attila országgyűlési képviselő, a Fidesz szabolcsi elnöke hangoztatta, hogy a magyar kormánynak "van eszköze a magasabb ár kikényszerítésére, hiszen a feldolgozó cégek korábban állami támogatást kaptak, s jelenleg is vannak pályázataik költségvetési forrás igényléséhez".

Lenti István, a nyíregyházi főiskola tanára úgy fogalmazott: "Ideje lenne már, hogy egy világos agrárkoncepciója legyen az országnak, amely hosszú időre meghatározná az agrárágazat céljait".

Tarthatatlannak nevezte a gyakori átalakításokat, szerinte a legutóbbi hatvan évben öt, teljességében végre nem hajtott reformelképzelés indult, s ezt a magyartól jóval erősebb gazdaság sem bírta volna ki.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
PSZ: az Európai Bizottság is felfigyelt az elbocsátott pedagógusok ügyére

Brüsszelből érdeklődtek a PSZ alelnökétől a tanárok kirúgása kapcsán. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken várhatóak adóellenőrzések decemberben

Az év utolsó heteiben is országszerte várhatóak ellenőrzések. Az ellenőrök többek közt az alkalmazottak bejelentését is vizsgálják majd. Teljes cikk

Munkahelygyilkos adóemelésnek nevezte Orbán Viktor a globális minimumadót

A globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék - jelentette ki Orbán Viktor... Teljes cikk