Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Tartanak a 17 millió ázsiai vendégmunkástól Bahreinben

A Perzsa- (Arab-) öböl menti államokban dolgozó közel 17 millió, többségében ázsiai vendégmunkás "az atombombánál, sőt egy izraeli támadásnál is nagyobb veszélyt" jelent - mondta a bahreini munkaügyi miniszter egy szokatlanul heves hangú interjúban, amely az as-Sark al-Auszat című napilap vasárnapi számában jelent meg.

Madzsíd al-Alavi élesen bírálta az öbölbeli arab monarchiák üzletembereit, kapzsinak, népüket pedig lustának nevezve. A miniszter 17 milliónyira becsülte a főként az indiai szubkontinensről érkező vendégmunkások számát, hozzátéve: "Nem túlzok, ha azt mondom, hogy e szám közel 30 millió dolgozót jelent majd tíz év múlva."

Alavi tavaly októberben olyan javaslattal állt az Öböl menti Országok Együttműködési Tanácsa (GCC) elé, hogy a tagországok korlátozzák hat évre a külföldi dolgozók tartózkodási engedélyét. "Az Öböl kereskedőinek lobbija azonban kudarcra ítélte e tervet, amely pedig már az elfogadás végső stádiumában volt" - mondta a bahreini miniszter.

Azt a félelmét is hangoztatta "a nyugtalanító ázsiai beáramlás láttán", hogy "tíz év múlva már az indiai szubkontinensről származó miniszter vagy parlamenti képviselő lehet itt". Az Öböl népeit lustáknak és elkényeztetetteknek minősítve Alavi azon ironizált, hogy "míg Nagy-Britanniában egy milliárdos lord maga mossa le vasárnap a kocsiját, az Öböl lakója keres valakit, aki hoz neki egy pohár vizet néhány méterről".

"Ha az Öböl-államok kormányai nem foglalkoznak a vendégmunkás-cunami ügyével, a térség sorsa igen aggasztó" - figyelmeztetett Alavi. A miniszter októberben javasolta annak a rendszernek a megszüntetését, amely szerint magánszemélyek vagy intézmények "védnökséget" vállalnak a vendégmunkások fölött, kiszolgáltatva őket a munkaadóknak. E gyakorlatot az emberi jogi szervezetek is rendszeresen bírálják, a rabszolgasághoz hasonlítják azt.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter