Megjelent: 12 éve

Tartják magukat a gazdák: traktoros torlasz az utakon

Két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen demonstráltak csütörtökön nap közben az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó termelők, akik több mint négyszáz járművet sorakoztattak fel a blokád alá vont Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi feldolgozó üzeme előtt - tudta meg az MTI munkatársa.

Az anarcsi blokád főszervezője, Dobos Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) kisvárdai térségi elnöke elmondta: napról napra nő a tiltakozók száma az osztrák cég telephelye előtt, csütörtökön már száznál is több traktor, teher- és személygépkocsi torlaszolta el az Agrana helyi léüzemét. A gazdálkodók elszántságát fokozza, hogy a környék lakói közül sokan szolidárisak a tüntetőkkel, csütörtökön délben például ajándékul ebédet, töltött káposztát vittek a tiltakozóknak.

Dobos Ferenc nem árulta el, ki volt az adományozó, s nem kommentálta az MTI munkatársának azt az információját sem, miszerint egy mezőgazdasági nagyüzem vendégelte meg a gazdálkodókat. Az Agrana-Juice vásárosnaményi telephelyét csütörtökön 100 traktor és 200 teher-, illetve személyautó tartotta blokád alatt.

Czomba Sándor, a térségi egyéni fideszes országgyűlési képviselője szerint a beregi városban is a végsőkig kitartanak a gazdák, akik olyan információval rendelkeznek, hogy az osztrák cég fő tulajdonosa Lengyelországban már egyeztet az ott is blokádot tartó termelőkkel. A politikus szerint ezt egyfajta elmozdulásnak tekintik a termelők, s bíznak abban, hogy újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek a magyar ipari almafeldolgozói kapacitás többségét, mintegy 55 százalékát birtokló Agrana-Juice vezetőivel.

Szabolcsban egy harmadik léüzemet, a mátészalkai ESZAT Kft. telephelyét csak úgynevezett blokádőrökkel felügyelik az almatermelők, a magyar tulajdonú társaság vezetője ugyanis garantálta nekik, hogy nem vesz át feldolgozásra gyümölcsöt addig, amíg az árról megállapodás nem születik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter