Megjelent: 13 éve

Tíz percnyi munkahelyi pihenés csodákat tehet

Valaki kimegy kávézni a konyhába és a kollégákkal beszélget, más egykedvűen bámul ki az ablakon, megint más privát e-maileket válaszol meg. A dolgozók felmérések szerint napi 70 percet töltenek a munkaidőből pihenéssel. A kikapcsolódás fontos, növeli a későbbi munka hatékonyságát, ám nem mindegy, hogyan tesszük.

"Képtelenség napi 8-10 órában folyamatosan dolgozni. Kutatások igazolják, hogy megfeszített figyelemmel is legfeljebb 1-1,5 óráig képes magas hatékonysággal dolgozni egy ember, és ezt követően önkéntelenül is lankad a figyelme, romlik a teljesítménye" - mondja Kiss István tanácsadó szakpszichológus. "Ha nem kap lehetőséget a pillanatnyi lazításra, akkor könnyebben hibázik, esetleg végzetes balesetet szenvedhet. A legcélszerűbb megoldás, ha mindenki kikísérletezi, milyen személyre szabott stratégia a leghasznosabb számára, hogy a megfelelő időpontra időzítsen egy kis pihenést. A legfontosabb jelzés az lehet, amikor úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk több információt felvenni, elfutnak mellettünk a szavak, hirtelen kihagy a figyelmünk."

Pihenésre használjuk a szünetet

Az egyik leggyakoribb hiba a munkahelyen, hogy a dolgozók a munkaközi szünetben is a munkáról beszélnek. Ki mennyit pénzt hozott be? Milyen üzletek vannak a láthatáron? A munkák közti néhány percet valóban kikapcsolásra használjuk. Már az is segíthet, ha sétálunk az irodában, néhány lépcsőt megteszünk a lépcsőházban vagy lemegyünk az utcára megmozgatni magunkat.

Az első tíz perc a leghatékonyabb

Több kutatás is bizonyítja, hogy a munkaközi szünet első tíz perce a leghatékonyabb. Éppen ezért fontos, hogy az ebédszünetet ne nyújtsuk túl hosszúra. Inkább többször tartsunk 10-12 perces szünetet, mint egyszer 40-50 perceset.

Nem jó, ha az íróasztalnál maradunk

Nem javítja a későbbi munka hatékonyságát, ha szünetben nem nyújtózkodunk, hanem az íróasztal előtt maradunk, privát e-mailezéssel, sms-ezéssel vagy internetes szörfözéssel töltjük az időt. Számítógépes munkát végzőknél legalább óránként fel kell állni a gép mellől. Ugyancsak nem lazít el, ha ekkorra időzítünk egy privát bevásárlást.

Dohányzás: nem egészséges, de legalább mozog a dolgozó

A cigarettaszünet annyiban javítja a munka hatékonyságát, hogy a kijelölt dohányzóhelyig valahogyan el kell jutni, így eközben mozognak az izmok...

Masszázs, relaxálószoba: vannak jó módszerek

Egyre több munkaadó ismeri fel, hogy hatékony szünetekkel növelhető a munkateljesítmény. Már Magyarországon is előfordul, hogy bizonyos időközönként masszőrt rendelnek. Vannak cégek, ahol kényelmes fotelekkel, fülhallgatóból szóló kellemes zenével relaxálóterem segíti a feltöltődést. Németországban például tudományos felmérések is születtek a relaxálótermek hatékonyságáról. Egy gelsenkircheni call-centerben például ennek hatására jelentősen csökkent a munkatársakban a kortizol stresszhormon szintje a szervezetben. A munkatársak teljesítménye nőtt, és jobban is aludtak éjszakánként.

Ezt a jelenséget erősíti meg Kiss István is: "Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy az információkra jobban emlékeznek és hatékonyabbak azok az emberek, akik a tanulás után rövid időt szundikálhattak. Analóg módon növekedhet a teljesítményünk a munkahelyen is, ha a megfelelő időszakokban néhány percet relaxálunk, gondolatainkat a munkától eltérő területekre irányítjuk. Ilyenkor fizikailag is érdemes kicsit eltávolodni a munkavégzés helyétől."

Fontos a helyes étkezés, ivás

Nagyban rontja munkánk hatékonyságát, ha a szünetekben folyamatosan kávét iszunk, nehéz és sok ételt eszünk. Az ebéd mellett a tízórait és az uzsonnát is érdemes a munkahelyen elfogyasztani, ugyanis javul a közérzetünk, ha a főétkezésen kívül többször is eszünk.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter