Megjelent: 16 éve

Tizenkét pillanatkép a munka világából

Válnak az elbocsátott bankárfeleségek, prostitúcióból élnek egyetemisták ezrei, megtalálták a legveszélyesebb szakmákat. 2008-ban több ezer színes hír jelent meg a munka világából. Ezekből válogattunk hónapról hónapra haladva egyet-egyet.

Január

Orvosilag is bebizonyították stressz és a szívbetegségek kialakulása közötti összefüggést. A 10 ezer dolgozó bevonásával készített brit kutatás szerint a stresszes munkát végzőknél 70 százalékkal nagyobb a szívbetegségek kifejlődésének esélye. A kutatást vezető egyetem munkatársa szerint főként az ötven évnél fiatalabbak vannak kitéve a stressz okozta betegségeknek. Magyarázat: a stresszes dolgozók egészségtelenebbül étkeznek, dohányoznak, isznak, valamint alig végeznek testmozgást. A kutatók kiemelik azt is, hogy a stressz hatására túl sok, a szívet és ereket egyaránt károsító kortizol hormon szabadul fel a szervezetben.

Február

Franciaországban egy magát prostitúcióból fenntartó diák könyve borzolta a kedélyeket februárban. A 19 éves lány családi hátterével és az alulfizetett diákmunkákkal "magyarázta a bizonyítványt". Az eredetileg olasz-spanyol szakos egyetemista, Laura D. "Drága Tanulmányaim" című könyvében teregette ki magánéletét. A fiatal nő elbeszélése szerint interneten böngészve akadt első kliensére. Innentől kezdve nem volt megállás a lejtőn: a diáklány havi 2-3, alkalmanként általában 250 eurós tarifáért szórakoztatta többnyire ötvenes üzletemberekből verbuválódó ügyfélkörét. Franciaországban a becslések szerint legalább 20-40 ezer fiatal nő keresi a pénzt a prostitúció valamelyik válfajában. Laurának időközben sikerült kijönnie a spirálból, már nem a szexből tartja fenn magát. Pincérként dolgozik esténként. Igaz, kevesebbet keres, ám jobban érzi magát. (A könyv azóta magyar fordításban is megjelent Szex és tandíj címmel.)

Március

Nem panaszkodhatnak a kijevi jósok. Ukrajnában a legolcsóbb a tenyérjóslás, ezért 5-50 hrivnyát (170-1700 forint) kérnek. Legtöbbe a tarokk-kártyás jóslás kerül, ezért még kijevi mércével is sokat, 100-150 dollárnak (19-28 ezer forint) megfelelő összeget kérnek - derül ki a kijevi Szegodnya napilap összeállításából. A legjobban a tarokk-kártyás jóslás fizet. A napilap szerint napi 8-10 ügyfél már elegendő a jó élethez.

Április

Ki nem gondolt arra, hogy stresszes szellemi munkáját feszültségmentes fizikaira cserélje? Egy brit bankár lépett: a londoni pénzvilágból kiábrándulva a gyalupadot választotta. A brit UBS befektetési bank harmincas éveiben járó menedzsere évi csaknem 80 ezer dolláros (több mint 14 millió forintnak megfelelő) fizetést és temérdek stresszt hagyott hátra, hogy ács lehessen. Igaz, első komolyabb munkadarabja elkészítése után fa, - és porallergiája miatt tele lett viszkető, vörös kiütésekkel. A pályamódosítás mégsem nem zárult teljes kudarccal, hiszen kiderült: ír tölgyfa alapanyagokkal dolgozva tökéletesen boldogul. A pénzügyi válság kiteljesedése után úgy tűnik, a bankár nem döntött rosszul...

Május

Már májusban sem tartottak ki férjeik mellett a londoni bankárfeleségek a jelzálogpiaci válság miatti elbocsátási hullámban, ami később még nagyobb hullámokat vetett. A családfő állásvesztése után inkább továbbállnak a hölgyek - tapasztalták a londoni Cityből elbocsátott pénzügyi szakemberek ügyvédei. Sandra Davis, az egyik legfelkapottabb londoni válóperes ügyvéd. arról számolt be: a financiális problémák következtében számos házasság bomlik fel. Sokan ugyanis nem képesek feldolgozni megváltozott életvitelüket. De gyakran a férfiak is trükköznek. Előfordul, hogy a válást ők kezdeményezik, hogy az eltartási díjat akkor állapítsa meg a bíróság, amikor épp munkanélküli státuszban vannak.

Június

A feketefoglalkoztatás ellen szervezett rendezvényeket a tíz ország szakszervezeti ifjúságát képviselő South East European Youth Network (SEEYN) júniusban. Magyarországon a szervezők hip-hop fesztivállal hívták fel a figyelmet a problémára. Budapesten az 56-osok terén (volt Felvonulási téren) az Időkerék előtti parkoló adott helyt a gazdaság kifehérítését szorgalmazó rendezvénynek. A szervezők nemzetközi összefogást terveztek: Montenegróban ugyanekkor léggömbből kidobált fekete lufikkal, míg Horvátországban egy könyv megjelentetésével tiltakoztak a feketemunka ellen.

Július

Jogellenes a betegállományban lévők közzététele a munkahelyi szégyentablón - foglalt állást az adatvédelmi biztos. Júliusban ugyanis nagy vihart kavart, mikor az egyik hazai munkaadó csípős megjegyzésekkel fűszerezve hozta nyilvánosságra az épp betegszabadságon lévők dolgozók nevét. A listát az épp betegállományban lévők neve mellett olyan fanyar megjegyzések is színesítették, mint "Te még rejtett értékünk vagy, de azért számítunk a munkádra!". Szabó Máté a méltánytalan eljárással kapcsolatos panaszbeadvány kapcsán úgy fogalmazott: a szégyentáblán olvasható megjegyzés a munkavállalóra vonatkozó vélemény, amelyből a munkaadónak a dolgozóval kapcsolatos elégedetlensége is világosan kiolvasható. A minősítés ráadásul az érintett hozzájárulása nélkül nem is továbbítható személyes adatnak minősül. A fenti munkaadót egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatóság is elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette.

Augusztus

Csökken a külföldi munka vonzereje a 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai uniós tagállamok állampolgárai körében. A brit belügyminisztérium adatai szerint 2008 második negyedévében 40 375-en jelentették be nagy-britanniai munkavállalási szándékukat Csehországból, Észtországból, Magyarországról, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból, Szlovákiából és Szlovéniából. Az első negyedben 48 505-en, tavaly az utolsó negyedévben 53 970-en voltak. Vélhetően a gazdasági válság hatására az év további részében is megmaradt a trend.

Szeptember

A munkahelyi halálozási statisztika alapján a Forbes magazin elkészítette a legveszélyesebb szakmák listáját. Az USA-ban százezer dolgozóra eső halálesetek száma alapján a halászok munkája a legkockázatosabb. Őket a veszélyességi listán a favágók, a pilóták, a vasipari munkások, majd a földművesek, állattartók követik. A nőknél a legtöbb haláleset a raktárosoknál és a futároknál következett be. Az embert próbáló munkákat többnyire a férfiak végzik, ugyanis a halálesetek számában nemek megoszlása 5071 - 417 a férfiak "javára". A nőknél a legtöbb haláleset a raktárosoknál és a futároknál következett be. A Top 10-ben egyébként a tetőfedők, a szemetesek és a rendőrök is helyet kaptak.

Október

A jó ízlés - sőt talán a törvény - határait is túllépte az utasoktól náci jelszavakkal elköszönő ("Sieg Heil!") villamosvezető. Tettének komoly büntetőjogi következményei is lehetnek. A férfi akár 10 év börtönt is kaphat. A bécsi közlekedési vállalat szerint az incidensig kifogástalanul teljesítő 35 éves férfi kérdőre vonásakor nem is tagadta a történteket. Igaz, bevallása szerint csak utólag döbbent rá tette súlyosságára. Az esetnek azonban büntetőjogi következményei lehetnek. A bécsi ügyészség hivatalból kivizsgálja az esetet, és ha úgy találja, hogy a villamosvezető megsértette az úgynevezett tilalmi törvényt (Verbotsgesetz), akkor vádat emelhetnek ellene. Büntetése így akár 10-20 éves börtönbüntetés is lehet.

November

Nem alkalmazható adathozzáférés szempontjából védett munkakörben APEH munkatársként 90-es intelligenciahányadosnál alacsonyabb IQ szintű dolgozó. A rendelet alkotói ezzel a lépéssel a személyben rejlő pszichés kockázatokat szeretnék feltárni. A rendelet felsorolja az alkalmasságot kizáró pszichés okokat. Első helyen áll az, hogy az IQ-ja nem lehet 90-nél alacsonyabb. Kizáró ok továbbá a szenvedélybetegség - alkoholizmus, szerencsejáték szenvedély - a súlyos személyiségzavar, a megvesztegetésre és korrupcióra hajlamosító tényezők. A vizsgálatot a közszolgálati jogviszony létesítése előtt kell lefolytatni - így szolgálatba sem léphet az, aki nem járul hozzá a vizsgálathoz.

December

A lengyel parlament még karácsony előtt törvényt fogadott el, amely jelentősen csökkenti a Wojciech Jaruzelski tábornok rendszerében magas pozíciót elfoglalt vezetők és a kommunista titkosrendőrség egykori ügynökeinek nyugdíját. Lengyel lapértesülések szerint a kommunista titkosszolgálat egykori tábornokainak havi nyugdíja a jelenlegi majdnem 8000 zlotyról (körülbelül 640 ezer forint) körülbelül 2500 zlotyra (200 ezer forint) zsugorodhat. A 85 éves Jaruzelski tábornok és a kommunista rendszer több volt magas rangú vezetője jelenleg bíróság előtt áll a hadiállapot 1981. évi bevezetése miatt.

Takács Gabriella
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A britek többsége nem akar rendkívüli munkaszüneti napot

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek többsége akkor sem ragaszkodik rendkívüli munkaszüneti nap kihirdetéséhez, ha az... Teljes cikk

1,5 milliárd forint jogdíjat fizetett tavaly az EJI az előadóknak

Idén is volt magyar a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó között. Teljes cikk

Gyermekpornográfia miatt ítéltek el egy háziorvost - első körben csak felfüggesztettet kapott

Két év börtönbüntetésre ítélték azt a 78 éves háziorvost, akinek elektronikus adathordozóin a nyomozók 32, gyermekekről készült pornográf... Teljes cikk